Verwarming

Hoe verwarmt u uw woning binnen 10 of 20 jaar? Zal u nog altijd op gas, stookolie of elektriciteit verwarmen? Zo wordt er bij een nieuwe woning meer en meer gekozen voor efficiënt en energiezuinig verwarmen door te putten uit groene energie.

Duurzame energie- en warmtebronnen zijn namelijk de toekomst, bewijzen deze 8 energiezuinige methoden:

Elektrische warmtepompen

Elektrische warmtepompen wekken tot viermaal meer warmte-energie op als de elektriciteit die ze nodig hebben om te kunnen werken. In tegenstelling tot klassieke verwarmingsketels werken ze niet op fossiele brandstoffen, maar halen ze hun energie uit de aardbodem, het grondwater of de lucht.

Warmtepompen die energie halen uit rioolwater

Daar hangt een geurtje aan, zegt u? Nee hoor. De temperatuur van rioolwater kan in de zomer oplopen tot wel 20 graden. Om die warmte te generen worden warmtewisselaars in het riool geplaatst. En een warmtepomp doet de rest.

Absorptiewarmtepompen

Geen elektriciteit voor deze pomp, maar wel gas. Een gasabsorptiewarmtepomp doet zijn werk dankzij een natuurlijk koudemiddel, onschadelijk voor het milieu: in water opgeloste ammoniak.

Hybride panelen op het dak

Een hybride paneel is zowel een zonnecollector als zonnepaneel. Het produceert dus naast sanitair warm water ook elektriciteit.

Brandstofcellen

Geen schadelijke rookgassen, enkel waterdamp en CO2. Dat is het potentieel van brandstofcellen. Deze verwarmingsmethode produceert elektriciteit en warmte op basis van een reactie tussen waterstof en een oxidant.

Micro-WKK

Een microwarmtekrachtkoppeling is een ander woord voor een hoogrendementsketel die naast warmte ook elektriciteit opwekt. Hij doet zijn ding op aardgas of via brandstofcellen, aan u de keuze.

Thermochemische warmteopslag

Opgewekte energie zonder verlies bewaren: deze techniek klinkt als een utopie, maar dankzij thermochemische warmteopslag kan het. Bij toevoeging van warmte vallen bepaalde stoffen uiteen in meerdere componenten die men kan bewaren. Eens met elkaar vermengd, komt de warmte opnieuw vrij.

Batterijen

Een batterij zo groot als een koelkast? Het staat misschien niet sexy in uw woning, maar een dergelijk back-upsysteem slaagt wel de restelektriciteit van groenestroomproductie op.

Ook LivingWood, uw specialist in houtskeletbouw, denkt aan de toekomst. Naast traditionele verwarmingssystemen behoren fotovoltaïsche zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen tot de mogelijkheden. Maak snel een afspraak en ontdek het zelf!

Bron: De Standaard