Akoestische isolatie bij houtskelet
Steeds meer potentiële bouwers raken overtuigd van de geneugten van houtskeletbouw. Vooral het gemak waarmee je tot een lage-energiewoning kan komen, trekt de Belg aan. Toch stellen velen zich nog vragen bij de akoestische isolatie van deze woningen. Een huis waarin de geluidshinder beperkt blijft, willen we toch allemaal? Mits een strikte planning en uitvoering van bouwkundige maatregelen kan het. En je krijgt er een gezonde verstandhouding met de buren bovenop!
Met oog op de woon- en levenskwaliteit, wordt het steeds belangrijker dat we zo weinig mogelijk last hebben van zowel geluid uit de omgeving, als geluid binnen in huis. Bij LivingWood doen we er alles aan om het geluid zo goed mogelijk te isoleren. Daarvoor is echter een zorgvuldige planning en uitvoering van de bouwkundige maatregelen nodig.
Wat zegt de wetgeving?
De Belgische norm NBN S01-400-1 rond akoestische isolatie, legt eisen op die betrekking hebben tot de lucht- en contactgeluidsisolatie, gevelisolatie, het geluidsniveau van technische installaties, en de nagalm in woningen. De norm is van toepassing op alle bouwaanvragen, die ingediend werden vanaf april 2008.
Geluidsisolatie bij houtskeletbouw
Om het geluid zo goed mogelijk te isoleren, is het belangrijk dat de woning in houtskeletbouw geluidsdicht is. Dit doen we door akoestische isolatie te plaatsen tussen woningen (bij gesloten of halfopen bebouwingen) en in de muren (zodat je zo weinig mogelijk geluid hoort vanuit andere kamers). Op die manier heb je geen last van je buren die helemaal opgaan in een match van de Rode Duivels of zoonlief die oefenent op zijn drumstel.
Meerwandig principe
We werken steeds volgens het meerwandig principe. Met onze kwaliteitsvolle materialen voldoen we sowieso voor 100% aan de opgelegde normen. Indien je graag een nog betere geluidsisolatie wil, wanneer je bijvoorbeeld in een luidruchtige buurt woont (in een drukke straat, stad, dichtbij de luchthaven,...), dan realiseren we dit zonder problemen, door middel van enkele lichte aanpassingen.
Zorgvuldige planning en uitvoering
Naast een strakke planning, zeker ook van de aansluitingen, is hier een nauwgezette uitvoering uiterst belangrijk. Luchtgeluid vindt nu eenmaal zijn weg doorheen de kleinste voeg.