Dit zijn de aandachtspunten van een architect bij houtskeletbouw
Houtskeletbouw is nog steeds aan een niet te stuiten opmars bezig. Dat is logisch, want je neemt er een voorsprong op de bestaande en komende regelgeving omtrent hernieuwbare energie mee. Als bouwmethode is houtskeletbouw ideaal om een duurzame woning te bekomen. Steeds meer architecten zien dat in, en gaan zich specialiseren.
Met de belangstelling van architecten komen ook steeds meer nieuwe inzichten. Bouwwebsite Livios liet daarom ingenieur-architect Bruno Deraedt van BAST Architects & Engineers aan het woord. Hij geeft een overzicht van de belangrijkste gevaren en aandachtspunten, van ontwerp tot afwerking van je houtskeletbouw.
Kies het juiste bouwsysteem
Houtskeletbouw is snel, maar ook droog. De kant-en-klare constructie-elementen worden in ons atelier geprefabriceerd. Bruno Deraedt: “Of je best prefab of op de werf werkt, hangt onder meer af van de bereikbaarheid van de werf. En van de weersomstandigheden. Nat hout is uiteraard uit den boze. Je kan heel wat tijd winnen en bouwfouten vermijden door alles droog in de productiehal te laten fabriceren.”
Isoleer voldoende en nauwkeurig
“De aanpak van houtskeletbouw biedt het grote voordeel dat je extra ruimte hebt om te isoleren. En dat je dragende constructie in een doorlopende lijn ligt met je isolatie. Resultaat: dunnere wanden in vergelijking met een traditionele bouw.”
“Om aan de EPB-eisen van vandaag te voldoen, moeten je stijlen minimaal 12 à 15 cm dik zijn, afhankelijk van het isolatietype”, geeft Deraedt ook nog aan.
Aandacht voor luchtdichtheid
Voor een energie-efficiënte woning moet die luchtdicht zijn. Het grote voordeel van houtbouw: je kan je luchtdichtingen plaatsen en testen nog voordat je jouw technieken aanlegt. Zo ben je zeker van een optimale luchtdichtheid. “Dat betekent wel dat je soms al in de ruwbouwfase de nodige wachtfolies (deze zorgen voor continuïteit in de luchtdichtingslaag) moet voorzien. Pas nadien kan je aan de binnenzijde alles mooi luchtdicht afwerken.”
Ga je richting passief, besteed dan extra aandacht aan de materialen: “Traditioneel wordt in houtbouw vaak gewerkt met OSB-platen. Er bestaan bepaalde coatings die voor voldoende luchtdichtheid kunnen zorgen”, aldus Deraedt.
Vermijd krimp -en kruipschade
Hout is een natuurlijk materiaal en krimpt in bepaalde richtingen. “OSB is zo’n typisch voorbeeld. Bepaalde materialen die aan je houten structuur gehecht zijn, zoals gevelpleister of baksteen, laten deze krimp niet toe.” In onze aanpak houden van bij het ontwerp van de houtstructuur rekening met de natuurlijke krimp van hout.
Ken je buren
Goede communicatie met je buren is van bij de aanvang van je bouwproject belangrijk. Bij een rijwoning of halfopen woning is de aansluiting met je buren enorm belangrijk, zeker wanneer er hout bij komt kijken. Bruno Deraedt wijst op drie belangrijke aandachtspunten:
- Akoestiek: hier bestaan duidelijke normen rond. Beide woningen moeten voldoende akoestisch van elkaar gescheiden te zijn.
- Brandveiligheid: voor gezinswoningen is de reglementering beperkt. De scheidingswand moet alleszins een brandweerstand van minstens zestig minuten hebben. Dit doe je door een brandwerende plaat op de wand te voorzien.
- Vochtinfiltratie: ligt de grond van je buur hoger dan die van jou, kijk dan uit voor waterinfiltratie vanuit de ondergrond of vanuit een lekkende regenwaterput. Investeer in een goede vochtwering om jouw constructie te beschermen.
Door onze jarenlange ervaring en samenwerking met architecten zijn wij vertrouwd met de punten die Bruno Deraedt in het interview aanhaalt. Voor ons staat goede communicatie centraal. Bovendien hou jij steeds de touwtjes in handen, of je nu kiest voor een winddichte ruwbouw of een sleutel-op-deurproject.
Geïnteresseerd om met ons samen te werken? Laat ons kennismaken.