Hoe waak je over het zomercomfort van je houtskeletbouw?
De voorbije weken pakte de lente stevig uit en kon je genieten van zomerse temperaturen. Woningen in houtskelet stonden voor een examen. Hout slorpt zeer snel warmte op en de afkoeling op een warme zomerdag gaat niet zo snel. Dat is allerminst een reden om af te zien van houtskeletbouw: met enig denkwerk van bij het ontwerp kan je je zomercomfort probleemloos behouden.
Beglaasde oppervlakte
De opbouw en kwaliteit van uitvoering van je buitenmuren hebben uiteraard een invloed op je zomercomfort. De hoeveelheid beglaasde oppervlakte is echter doorslaggevend. Grote glaspartijen zijn heel erg in trek, maar zorgen voor een veel grotere toetreding van warmte (door zonnestralen) in de binnenruimten, die vervolgens niet meer langs dezelfde weg kan ontsnappen. Je krijgt als het ware een serre-effect.
Bij het ontwerp van je woning hou je dus best al rekening met de hoeveelheid zon die ze waarschijnlijk zal opvangen. Krijgt je toekomstige huis veel zon langs de zuidzijde? Of net niet? Zonnewerend glas is vaak een must, met screens hou je de warmte al tegen voor ze het glas bereikt.
Zonnewering heeft bovendien een dubbel doel: ze laat zonne-energie toe in de winter en in de tussenseizoenen (door benutting van de passieve zonnewinsten, beperking van het verbruik van fossiele brandstoffen), en ze herleidt de warmtetoetreding tijdens de zomer tot een minimum. Zo neem je vrij eenvoudig stappen richting een goede EPC-score.
Ventilatie
De resterende warmte die de ruimte binnendringt tijdens de zomer (doorheen de beglaasde delen of doorheen de wanden) moet zoveel mogelijk afgevoerd worden door middel van een nachtelijke ventilatie. Hoewel jij altijd de touwtjes in handen houdt, raden wij meestal aan een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie te plaatsen.
Optimale isolatie
Ten slotte speelt ook de warmte-capaciteit van de omliggende elementen (bv. muren, vloeren, …) een rol. Deze parameter beïnvloedt immers de evolutie van de binnentemperatuur. Hoe hoger de warmtecapaciteit van een gebouw is, hoe trager de temperatuur in de ruimten zal stijgen en hoe trager deze temperatuur zal dalen na een warme periode. Isolatie is in dit verband het sleutelwoord.
Bezoek een van onze kijkwoningen, en je raakt overtuigd van onze aanpak. Wens je vooraf een afspraak te maken om jouw droomhuis te bespreken? Contacteer ons.
Bron: wtcb.be