Houtskeletbouw Kijkwoning Keerbergen Voorgevel

Houtskelet op zijn best: “Je moet het voélen”

Houtskelet op zijn best: “Je moet het voélen”
Gloednieuwe kijkwoning LivingWood open voor publiek
Er zijn zo van die woningen die je al bij het binnenstappen een goed gevoel bezorgen. Uitstekende feng shui of simpelweg het resultaat van een doordachte aanpak? De nieuwste kijkwoning van houtskeletbouwer LivingWood, middenin de bossen van het Vlaams-Brabantse Keerbergen, brengt alle sterke punten van de bouwtechniek samen. Bouwheer is dan ook Marc Voorspoels, werkzaam bij… jawel, LivingWood. Als geen ander weet hij hoe je het maximum haalt uit je houtbouw. Daarom openen hij en zijn gezin met plezier de voordeur voor toekomstige bouwers. Oren gespitst!
“Half jaar tussen start en verhuis”
Marc, zijn vrouw en twee kinderen hoefden niet lang af te tellen tot de verhuisdatum. Amper zes maanden tijd gingen over de bouw en afwerking van deze knappe openstaande houtskeletbouw. “In januari van dit jaar was het eindelijk zover. Het resultaat was precies zoals we hoopten”, vertelt Marc trots.
De strakke constructie, de lichtrode verlijmde baksteen en slanke, zwarte raamprofielen zetten het moderne karakter van de woning volop in de verf. Het interieur van zijn kant baadt in het licht en oogt enorm ruim. Niet alleen dankzij de vele ramen en het overwegend witte meubilair. “We kozen bewust voor hoge ruimtes en plafondhoge deuren om ruimte en diepte te creëren. De houten accenten van de trap en de parketvloer en de verschillende afwerkingsmaterialen zorgen voor extra warmte en cachet.”
“Je moet het voélen”
Toch is het niet alleen de afwerking die de warmte en gezelligheid in huis bepaalt. “Wie woont in een houtskeletwoning kan het beamen: doordat er weinig massa in de woning zit, zijn de ruimtes sneller verwarmd, maar ze koelen ook sneller af. Terwijl blijft het altijd aangenaam binnen. Zowel de temperatuur als de vochtigheidsgraad voelen heel natuurlijk aan in een houten woning en dat doorheen alle seizoenen”, verzekert Voorspoels. “Daarom nodig ik de mensen uit om deze woning niet alleen te komen bekijken, maar ook te voélen.”
Dat geldt evenzeer voor de wandafwerking, een extra troef bij houtskeletbouw: “Kom ervaren hoe glad en vlak de muren en plafonds zijn afgewerkt met behulp van gipsplaten. Je hoeft geen kromme pleisterwerken te vrezen.”
“Vooroordelen snel de wereld uit”
Interesse is er alvast meer dan genoeg. Marc en zijn gezin krijgen sinds hun verhuis gemiddeld 2 à 3 bezoekjes per week. Zo’n afspraak kan je op voorhand vastleggen. “Af en toe vergeten de mensen dat het huis bewoond is. Zo komt het wel eens voor dat er iemand in de kasten snuffelt (lacht).”
Opvallend, er bestaan nog altijd een aantal typische vooroordelen rond houtskeletbouw, erkent Marc. “Maar die zijn snel van de baan. We laten onze bezoekers gewoon zelf de test doen. De twee meest voorkomende misverstanden? Dat houtbouwwoningen akoestisch slecht scoren – denk aan echogeluiden en voetstappen op de vloer - en dat ze krakende geluiden maken wanneer het waait. Maar eens de bezoekers een half uurtje binnen rondlopen, zijn ze al overtuigd van het tegendeel. In een houtskeletbouw ligt, net zoals in een traditionele woning, een chapelaag onder de vloer. En van gekraak of andere rare geluidjes is absoluut geen sprake.”
Ook over de draagkracht van de houtstructuur krijgt Marc wel eens vragen: “Maar maak je ook daar geen zorgen over. De zwevende trap in deze woning en de inbouwkasten die in de houten wanden zijn vastgemaakt, zijn hiervan het ultieme bewijs.”
Op naar BEN
Ook energetisch wilde Marc een statement maken: “E50 was voor ons het wettelijke minimum, maar we willen veel beter doen. We mikken op minstens E20. Zo ontlopen we vijf jaar lang onroerende voorheffing.”
De woning is uitgerust met de nieuwste technieken: PV-panelen, een balansventilatiesysteem én een grond-waterwarmtepomp. In combinatie met 24 cm dikke isolatie en een uitstekende luchtdichtheid ziet het er heel goed uit. “Ook werken we met zonwerende beglazing zodat het nooit te fel opwarmt binnen. Om energie te besparen integreerden we bovendien domotica en sensoren zodat onze verlichting niet onnodig brandt.”
De flexibiliteit van houtskelet
Een goede voorbereiding is alles, maar soms komen de beste ideeën nét te laat. Als je een houtskeletbouw neerzet, hoeft dat gelukkig geen probleem te zijn, weet Marc uit ervaring. “Het mooie aan een woning in houtskelet, is dat je achteraf nog gemakkelijk dingen kan aanpassen. Mooie voorbeelden in dit huis zijn de strakke ledstrips en de schuifwanden tussen de verschillende ruimtes. Maar ook spots. Je werkt deze nog simpel achteraf in het plafond in. In een traditioneel gebouwde woning is dat een pak minder evident. Flexibiliteit troef dus!”
Kom zelf een kijkje nemen!
Wil je de woning van Marc en zijn gezin ook eens met eigen ogen zien? Of misschien liggen de kijkwoningen in Lille, Temse of Sint-Niklaas dichter bij jouw in de buurt? Bekijk dan onze kijkwoningen en maak meteen een afspraak.

Lire plus
Eigentijdse Open Bebouwing Waasmunster

Bouwplannen? Zo hou je de relatie met de omgeving optimaal

Bij de start van bouwproject komt er heel wat op je af. De weg naar je droomhuis verloopt via verschillende tussenstops. Een eerste essentiële is het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning. De gemeente zal bekijken of je bouwaanvraag overeenkomt met het ruimtelijke ordeningsplan. Best informeer je je vooraf zeer goed over wat mag en wat niet. Voor uitzonderlijke gevallen heb je een getekende goedkeuring nodig van je buren, de mensen met wie je graag nog lang een optimale relatie onderhoudt.

Lire plus