Wat Laat Ik Keuren Tijdens Het Bouwen

Vorige maand vertelden we je al meer over wat je in orde moet brengen voor je begint te bouwen. We zijn nu aangekomen in het tweede deel van onze driedelige reeks. In dit deel vertellen we je graag wat je allemaal moet laten keuren tijdens de werken aan je nieuwbouw.

Riolering

Bij het bouwen van je nieuwbouw dien je de privéwaterafvoer te laten keuren. Dat zijn de aansluitingen voor de afvoer van afval- en regenwater.

Tijdens de keuring wordt er gecontroleerd of het water op een correcte manier wordt gescheiden en juist is aangesloten op de septische put, openbare riolering of individuele zuiveringsinstallatie.

Na de keuring ontvang je een keuringsattest.

Drinkwater

De drinkwatermaatschappij of een erkende keuringsinstantie moet je sanitaire installatie van je nieuwe woning keuren. Per verdieping heb je een plan nodig van de leidingen en de aangesloten toestellen. Je loodgieter maakt dit best meteen op.

Is je installatie goedgekeurd, dan ontvang je een conformiteitsattest dat je moet bewaren.

Centrale verwarming

Een erkende technicus controleert je cv-installatie voor deze in gebruik kan worden genomen. De technicus gaat na of je installatie goed en op een veilige manier werkt en of er geen gezondheidsrisico’s zijn.

Je krijgt een keuringsrapport dat je heel goed moet bijhouden.

Gasaansluiting

Ook je gasaansluiting laat je controleren door een erkende installateur of een keuringsorganisme, voordat de netbeheerder je gasmeter kan openzetten. Zowel de plaatsing van de leidingen als de luchttoevoer en -afvoer van verbrande gassen wordt gecontroleerd.

Elektrische installatie

Een erkend controleorganisme test de elektrische installatie van je nieuwbouw uit zodra je woning zo goed als afgewerkt is. Wanneer de installatie is goedgekeurd, kan de teller beginnen lopen. Het keuringsattest is 25 jaar geldig.

Postinterventiedossier (PID)

Het postinterventiedossier bevat alle technische gegevens van je woning. Denk hierbij aan de structuur van het huis en de gebruikte materialen. Dit dossier hou je altijd bij en vul je aan wanneer er wijzigingen zijn.

Verkoop je je woning, dan overhandig je het PID aan de nieuwe eigenaar. Ook al je attesten kan je in dit dossier verzamelen.

Brandveiligheid

En ten slotte, wanneer je een nieuwe woning bouwt ben je verplicht een rookmelder te hangen voor de brandveiligheid.

Wat laat je keuren na de werken?

Daar vertellen we je meer over in het laatste deel, volgende maand. Tot dan!

Kijkwoning Temse1

Laat je ontzorgen

Zie je door het bos de bomen niet meer? Bouw met Livingwood en je hoeft je niets aan te trekken van deze keuringen. Wij maken graag alles voor je in orde.