Klassieke Open Bebouwing

Een huis bouwen kost veel geld. Je weet dan ook graag voor de ontwerpfase wat het totale kostenplaatje van je huis zal bedragen. Ben je bezig met het maken van je budget? Hou dan rekening met volgende bijkomende kosten.

Een huis bouwen kost veel geld. Je weet dan ook graag voor de ontwerpfase wat het totale kostenplaatje van je huis zal bedragen. Ben je bezig met het maken van je budget? Hou dan rekening met volgende bijkomende kosten.

Btw

Een belangrijk bedrag waarmee je moet rekening houden, is de btw die je betaalt op je nieuwbouwwoning. Deze bedraagt namelijk 21%. Dit bedrag komt bovenop de nettoprijs van je woning. Let dus goed op bij het vergelijken van offertes. Wist je dat je bij afbraak van een woning of zelfs garage kan bouwen aan een verlaagd BTW-tarief van 6%.

Architect

Een mooie woning begint bij een goed ontwerp. Hiervoor doe je beroep op een architect. Belangrijk is dat de visie van de architect ook aansluit bij je visie van je droomhuis. Bij LivingWood kan je daarom, indien gewenst, zelf voor een architect kiezen. Weet je niet waar beginnen? Dan stellen wij graag een architect voor.

Nutsvoorzieningen

Elektriciteit, Internet en TV-providers (Telenet, Proximus…), water en eventueel gas moeten binnen geleid worden. De aansluiting op de openbare riool moet ook gerealiseerd worden. Je houdt hiervoor best rekening met een gemiddelde kost van €2500 à €3000. LivingWood helpt je graag met die aanvragen.

EPB-eisen

Je zal ook rekening moeten houden met energiebesparende maatregelen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning een BEN-woning (bijna energieneutrale) zijn. Dit vraagt een extra investering op gebied van milieuvriendelijke technologieën, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Gelukkig verdien je die kosten op termijn dubbel en dik terug door een lagere energiefactuur.

Vergeet ook je EPB-verslag en postinterventiedossier niet. Dit verslag kan door je architect of door een externe verslaggever worden opgesteld. De prijs voor een EPB-verslag ligt rond de 1.000 euro.

Overige kosten

De afwerking van je huis heeft natuurlijk een grote invloed op de totale kostprijs. Denk maar aan raamdecoratie, verlichting, een aangelegde tuin met terras… Als je je nieuwe woning meteen volledig wil afwerken, hou je hier best voldoende budget voor vrij, want deze kosten zitten natuurlijk niet in de bouwprijs. Maar dat zijn uiteraard kosten die op langere termijn kunnen worden uitgevoerd.

Heb je zelf ook bouwplannen en weet je graag jouw mogelijkheden? Neem contact met ons op en we helpen je bij dit proces!