Betekent het Energieplan de doorbraak voor houtskeletbouw?
Eerder deze zomer vertelden we over het Energieplan van de Vlaamse regering. Dat akkoord kreeg afgelopen een Nederlands broertje in de vorm van het ‘Betonakkoord’. 47 partijen, waaronder opdrachtgevers, bouwbedrijven en betonproducenten, engageren zich om de bouwsector duurzamer te maken. De snelle, energiezuinige aanpak van houtskeletbouw komt daardoor meer en meer op de voorgrond.
Verduurzamen is belangrijk voor de Nederlandse bouwsector: er wordt elk jaar 15 miljoen kubieke meter nieuw beton gebruikt, en jaarlijks veroorzaakt de productie ervan een uitstoot van 3,7 megaton CO2. Nog belangrijk om weten is dat Nederland geen eigen cementproductie meer heeft, maar de sector is wél aanzienlijke geïmporteerde hoeveelheden blijven gebruiken.
Milieuvriendelijk alternatief
Het Betonakkoord moet net als in België leiden tot bewuste en duurzame bouwmethoden. Nederlands onderzoeksbureau W/E berekende dat bouwen met hout ongeveer half zoveel energie kost als bouwen met beton en baksteen. Een goede reden om ook in de bouw om te schakelen naar een klimaatbewuste oplossing, zoals houtskeletbouw.
De Confederatie Bouw van onze Noorderburen wijst als ultieme voorbeeld naar Amsterdam, waar de hoogste houten woontoren van Europa wordt gebouwd. Haut gaat er verrijzen naast station Amsterdam Amstel.
Draag zelf bij
De akkoorden in België en Nederland kaderen binnen de ambitieuze doelstellingen die in het klimaatakoord van Parijs staan. Om die te halen is een switch naar energiezuinig bouwen absoluut nodig. Iedereen die bouwt, kan zijn bijdrage leveren. Dus waarom niet eens nagaan wat houtskeletbouw voor jouw project kan betekenen?
Om de voordelen van houtskeletbouw optimaal te ervaren, raden we je zeker aan een van onze kijkwoningen te bezoeken. Een van onze medewerkers kan je ter plekke vertellen hoe houtskeletbouw werkt, én hoe we je droomwoning volledig EPB-ready maken.
Interesse om met ons samen te werken? Laat ons kennismaken.
Bronnen: cobouw.nl, Trouw