Architect

Houtskeletbouw is een ideale methode om een passieve woning te bouwen. Dat lees je in zowat elk nieuwsbericht dat we publiceren. Isolatie vormt een belangrijke factor in dat verhaal. Maar welke materialen zijn nu het meest duurzaam? En waarom krijgen PUR en PIR zoveel tegenstand?

Laat ons met die laatste vraag beginnen. De basis voor een passieve woning is een luchtdichte ruwbouw. Die kan je vervolgens van binnenuit verder isoleren. Populaire, efficiënte materialen zijn PUR en PIR, al zijn die om diverse redenen eerder af te raden.

PUR isolatie is een zogenaamd copolymeer dat gevormd wordt door isocyanaten en alcoholgroepen. Het resultaat is een soort hard schuim, dat ook in vloeibare vorm gespoten kan worden, waarna het gaat uitharden. PIR is een vergelijkbaar materiaal met een iets andere samenstelling, en presteert qua thermische isolatie zelfs nog iets beter dan PUR.

Door de gunstige warmtegeleidbaarheid van PUR en PIR scoren ze in eerste instantie beter dan sommige ecologische isolatiematerialen op de markt. 60% van het volume van wordt echter ingenomen door HFK blaasgas. De isolatiewaarde kalft echter jaar na jaar af, omdat de cellen vanaf het 2e jaar progressief (1,2 % per jaar) verdwijnen. Wat verdwijnt, wordt lucht.

Bovendien blijven PIR en PUR milieubelastende materialen. Bij de productie wordt er veel energie gebruikt en worden schaarse grondstoffen aangewend. Bovendien komt het materiaal na zijn levensduur op de hoop chemisch afval terecht.

Vanuit het standpunt van circulair bouwen zijn PUR en PIR te mijden. Aangezien PUR-schuim plakt aan alles waar je het tegen spuit en niet te scheiden valt van de drager, komen al die bouwmaterialen óók op de stapel chemisch afval terecht.

Ecologische isolatiematerialen

Bij het begin van de constructie van een huis in houtskelet, wordt er al rekening gehouden met de nodige isolatie. Onze aanpak voorziet uitsparingen waar isolatiemateriaal tussen past. Je kan kiezen voor soepele isolatiematten of voor de inblaastechniek.

Minerale wol (glaswol of rotswol) is al vrij goed ingeburgerd, maar er zijn ook tal van pro’s te vinden voor materialen in opkomst zoals cellulose, hennep, kurk en vlas.

Via de inblaastechniek worden glaswolvlokken of isolatievlokken van cellulose in of op de structuur geblazen. Cellulose bestaat uit kleine vlokken van gerecycleerd krantenpapier dat verhakseld wordt en gemengd met boorzouten om schimmels, ongedierte en rotting tegen te gaan. Met deze materialen is goede vulling van de structuur verzekerd en vermijd je dus koudebruggen. LivingWood maakt je woning in houtskelet zoveel mogelijk EPC-ready. Maar uiteraard bepaal jij zelf hoever je wil gaan op het vlak van energiezuinigheid. Gedurende het hele bouwproject houd jij de touwtjes in handen. Dat vinden we erg belangrijk.

Bron: ecobouwers.be, vibe.be

Kijkwoning Temse

Wil je graag met ons kennismaken om te ontdekken wat LivingWood voor jouw bouwproject kan betekenen?