Architect

VVSG-maandblad Lokaal pakt deze maand uit met een special rond het klimaat. Klimaatexpert Jan Rotmans, hoogleraar transities en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, laat er zijn licht schijnen op de manier waarop de klimaatverandering bekampt wordt. Volgens hem zijn bouwfirma’s die strikt voor duurzame oplossingen kiezen hun pioniersrol voorbij, en zijn we op een keerpunt aanbeland.

Met onze aanpak konden we tot hiertoe mensen overtuigen die volop bewust met het klimaatvraagstuk willen omgaan, en de ecologische voetafdruk van hun woning zo klein mogelijk willen houden. Houtskeletbouw leent zich daar uitstekend toe.

Dat strookt met de transitie-theorie die Jan Rotmans in Lokaal uitlegt. “Om wezenlijk te veranderen begin je met de mensen die ervoor openstaan: zo’n 5 tot 10% van je bevolking. Laat die mensen beginnen met het isoleren van hun woningen, het veranderen van hun manier van verplaatsen … kortom met allerlei aspecten van het hele klimaatvraagstuk.”

“Als dat lukt, kun je overgaan naar groep 2. Dat zijn de mensen die wel willen, maar niet weten hoe. Momenteel bevinden we ons in dat stadium.”

Laat de grote groep aansluiten

Toch is een grote groep mensen nog niet overtuigd. Vandaar dat de overheid al enige tijd renoveren promoot. “Groep 3 is omvangrijk. Daarin zitten mensen die wel zouden kunnen, maar niet echt willen. Volgens het transitiepatroon haakt die grote meerderheid pas laat aan.”

Onze pioniersrol mag dan stilaan uitgespeeld zijn, we blijven het als onze missie beschouwen om zoveel mogelijk mensen mee in het duurzaamheidsverhaal te trekken. Al begrijpen we zeer goed dat je budget dit niet altijd toelaat. Een nieuwbouw, of een sloop en wederopbouw, is niet voor iedereen weggelegd.

Toch loont het de moeite om eens een kijkwoning van Livingwood te bezoeken, of ons ideeënboek te raadplegen. Binnen het totaalplaatje vind je mogelijk inspiratie voor een betaalbare ingreep die jouw woning duurzamer kan maken.

Kijkwoning Temse

Maak kennis met Livingwood

Wil je graag met ons kennismaken om te ontdekken wat Livingwood voor jouw bouwproject kan betekenen?