Je oude woning vervangen door een nieuwbouw? Eenvoudiger dan je denkt!
Oude woningen zijn vaak erg energieverslindend. Toch zijn singles of jonge gezinnen er vaak op aangewezen. Om de drempel naar bouwplannen wat te verlagen, moedigt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD) je aan: een lager BTW-tarief van 6% geeft je de kans de oude woning af te breken, en het huis van je dromen op te trekken. Met een houtskeletbouw zet je bovendien de ideale stap richting een lage energiewoning.
Het verlaagd btw-tarief bestond al voor 13 Vlaamse steden. Maar vanaf 1 januari 2021 is dit mogelijk in alle gemeenten. Een goed initiatief, want in Vlaanderen staan veel woningen die eigenlijk niet meer te renoveren te zijn. Wil je zo'n oude woning voldoende energiezuinig maken, dan moet je enorme kosten maken. En dan nog is er geen garantie, want als je pech hebt lopen de kosten door onvoorziene omstandigheden erg hoog op.
Wat zijn de voorwaarden?
Om recht te hebben op het verlaagd btw-tarief, moet je een bepaalde voorwaarden voldoen:
- De af te breken woning op het moment van de aanvraag van de omgevingsvergunning volledig eigendom zijn van één of meer natuurlijke personen.
- De afbraak en de herbouw van de woning moet gecombineerd worden.
- Je vraagt steeds een vergunning aan, ook als dit voor het slopen niet verplicht is in je gemeente.
- De aanvraag van de omgevingsvergunning dien je in tussen 1 oktober 2018 en 31 december 2022.
- Je woning moet gedurende 5 jaar je enige en eigen woning zijn.
- De bewoonbare oppervlakte van je woning bedraagt maximum 200m².
Bekijk alle voorwaarden en de procedure op de website van vlaanderen.be.
Houtskeletbouw = energiezuinig
Kies je voor nieuwbouw, dan vergt het enig denkwerk om deze energiezuinig te maken. Met een houtskeletbouw neem je in elk geval een reuzenstap in de goede richting. Daar is onze aanpak op gericht. Het geraamte van een houtskeletbouw kan volledig opgevuld worden met isolatie wat een ruimtebesparing oplevert.
Het hout dat we bij LivingWood gebruiken, komt voort uit duurzaam bosbeheer. Bovendien is houtskeletbouw de snelst mogelijke én de droogste bouwmethode, wat evenzeer voordelen oplevert. Traditionele bouwmethodes moeten 1 à 2 jaren uitdrogen, wat extra verwarmingskosten met zich meebrengt. Ook je gezondheid kan eronder lijden. De droge houtskelet bouwmethode heeft ook nog als voordeel dat het, in combinatie met de afwerking van bv. gipskarton wanden, een vochtregulerend karakter heeft voor een ideaal en gezond binnenklimaat.
In België word je geconfronteerd met vele verschillende weersomstandigheden. Allemaal beïnvloeden ze je wooncomfort. Hoe je reeds van bij het ontwerp van je houtskeletbouw kan anticiperen op koude en warmte,
We willen graag je gids zijn, of je nu kiest voor een winddichte ruwbouw of een totaalconcept. Neem dus zeker contact op. Of misschien brengt een bezoek aan een van onze kijkwoningen je wel op het juiste spoor?