Corporate Video Livingwood Houtskeletbouw 3 1024X683

Belgen bouwen massaal hun eigen huis de laatste jaren. Houtskeletbouw boomt een steeds groter marktaandeel in. Toch blijven er nog een aantal hardnekkige vooroordelen. Deze willen we graag counteren.

Houtskeletbouw heeft een groter brandrisico

Deze stelling klopt alvast niet. In een woning met houtskeletbouw is de brandveiligheid net heel hoog. Deze huizen zijn veiliger dan een traditioneel huis. Door de relatief trage en constante carbonisatie bij een eventuele brand worden de houten structuren van het huis niet aangetast. Hout is net een materiaal dat lang standhoudt bij brand. Ga maar eens na hoe lang een blok hout zijn vorm behoudt wanneer deze in een kachel ligt. Beton zal sneller barsten en ijzer zal sneller plooien. Een duurdere brandverzekering is dus ook niet nodig.

Houtskeletbouw is prefabbouw

Bij houtskeletbouw denken we al snel aan verplichte maatwerk, maar dit klopt niet. Wij bieden volledig maatwerk. Een huis zoals je dat in gedachten had. Dit kan met sleutel-op-de-deur of ruwbouw winddicht. Wanden worden op voorhand gemaakt, maar dit heeft zijn voordelen. Er wordt gebouwd aan jouw droomhuis in de allerbeste omstandigheden, hoe slecht het weer buiten ook mag zijn.

Het is duurder dan traditioneel bouwen

Klopt niet. De prijzen van een woning uit beton en staal en houtskeletbouw liggen dicht bij elkaar. Wel een voordeel is dat de bouwtijd van houtskeletbouw een stuk korter is dan bij traditionele woningbouw. Je bespaart heel wat op de werkuren. Huur je nog een andere woning of heb je nog een andere lening lopen? Dan bespaar je hier wel wat geld! Nog een voordeel van houtskeletbouw: je energiekosten zijn vele lager!

Houtskeletbouw heeft een slechte akoestiek

In een groot houten huis, daar kan de akoestiek toch niet goed zijn? Dat is een van de vele vooroordelen bij houtskeletbouw. Toch klopt deze stelling niet. Hout absorbeert storende geluiden die van binnen en buiten komen. Daarnaast haalt houtskeletbouw de doelstellingen uit de Belgische wetgeving.

Houtskeletbouw is niet duurzaam

Heel wat mensen geloven niet dat houtskelet een duurzame manier van bouwen is. Nochtans is hout een ecologisch verantwoord materiaal met een onuitputtelijke voorraad, weinig afvalstoffen en de verwerking ervan vereist weinig energie. Wij kopen bovendien alleen hout aan bij houtzagerijen die er zich toe verbinden nieuwe bomen aan te planten.

Heb je toch nog vragen over houtskeletbouw? Wij beantwoorden graag je vragen!

Houtskeletbouw Kijkwoning 04

Weet je niet waar beginnen? Bij Livingwood helpen we je graag verder. Ook wij kennen enkele goede architecten waar we graag mee samenwerken. Onze bouwadviseurs kunnen je bijstaan in je keuze.