Livingwood Testimonial Anckaert 3

Vanaf dit jaar moeten alle nieuwe woningen bijna-energieneutraal gebouwd worden. Dat maakt dat duurzaam bouwen de norm wordt. Maar wat is duurzaam bouwen en hoe maak je de juiste keuze? Ontdek het in deze blogpost.

Wat is duurzaam bouwen?

Bij duurzaam bouwen is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk grondstoffen verloren gaan en dat je gebruik maakt van hernieuwbare energie. Duurzaam bouwen biedt enorm veel voordelen voor zowel milieu, je portemonnee als de lokale economie.

Kies je woonplaats

Duurzaam bouwen begint met het kiezen van je woonplaats. Mobiliteit speelt een belangrijke rol in hoe duurzaam je leeft. Woon je dicht bij je werk, winkels, het openbaar vervoer en de school van je kinderen, dan bespaar je niet alleen geld, je verkleint ook je CO2-voetafdruk.

Pas het bouwplan aan

Vervolgens ga je kijken naar het ontwerp en de indeling van je woning. Oriënteer leefruimtes zuidwest zodat je gebruik kan maken van de zonnewarmte. De badkamer, keuken en technische ruimte plaats je best zoveel mogelijk boven of naast elkaar. Op die manier moet warm water geen lange afstand afleggen en kan het niet afkoelen.

Bouw met hout

Houtskeletbouw valt moeilijk te overtreffen op het vlak van duurzaam bouwen. Bouwen met hout is erg milieuvriendelijk. Het grote voordeel is dat we bomen opnieuw kunnen aanplanten om onszelf van hout te blijven voorzien.

Bij het bouwen van een woning in hout wordt er daarnaast tot 40% minder energie gebruikt dan bij het bouwen van een traditionele woning. Een ander groot voordeel is de bouwsnelheid. In onze eigen schrijnwerkerij bijvoorbeeld, voeren we alle voorbereidingswerken in droge omstandigheden uit. Dat maakt dat er geen droogtijd is en je na 4 tot 6 maanden kan verhuizen naar je woning.

Livingwood bouwt jouw duurzame woning in houtskelet

Een goed bouwplan is één, maar uiteindelijk staat of valt het succes ervan met de uitvoering. Livingwood bouwt met Europees en duurzaam hout. We werken enkel met houthandelaars (FSC label) die nieuwe bossen laten aanplanten in ruil voor het kappen van hout. Waarom we kiezen voor Europees hout is heel simpel, we vermijden zo vervuilend en milieubelastend transport.

Daarnaast maken we bij Livingwood gebruik van zorgvuldig uitgekozen materialen voor een optimale sterkte en een verhoogd levenslang wooncomfort. Ook voor een energiezuinig totaalconcept waarbij we alternatieve energiebronnen integreren kan je bij ons terecht.

Bij Livingwood bepaal je zelf hoever je wil gaan op het vlak van duurzaamheid. Wij passen onze aanpak aan, of je nu kiest voor een sleutel-op-de-deur-woning of een winddichte ruwbouw. Hoe belangrijk we dat maatwerk vinden, vertellen we je graag tijdens een vrijblijvende afspraak of bij jouw bezoek aan een van onze kijkwoningen.

Kijkwoning Temse

Benieuwd wat we voor jouw droomwoning kunnen betekenen?