Ik Ben Mee

Energiezuinig bouwen is niet alleen een trend, het is ook een plicht geworden. Dat heb je als beginnende bouwer vast al vernomen. Om de almaar snellere klimaatopwarming tegen te gaan, moeten zowel nieuwe als gerenoveerde woningen tegenwoordig aan striktere energiebesparende normen beantwoorden. Houtskeletbouw is daarvoor een ideale methode: EPB-ready, mogelijk in een totaalconcept met warmtepomp en zonnepanelen.

Experts zijn het erover eens: energiezuinig bouwen begint bij een grondige, weloverwogen isolatie. Luchtdicht bouwen is daarbij essentieel. Koudebruggen, ook wel ‘bouwknopen’ genoemd, zijn de zwakke schakels in de isolatie van een woning, waar verschillende constructie-elementen samenkomen en er zo kans is op verlies aan warmte en luchtdichtheid.

Vele interieurarchitecten raden aan om zo gauw de woning af is, een luchtdichtheidstest of blowerdoortest te laten doen. Deze luchtdichtheidstest kan je dankzij premies en kortingen snel terugverdienen. Spleten en kieren vermijden is voor Livingwood sowieso essentieel. Onze gehele aanpak is erop gericht.

Is je woning luchtdicht, dan kan je beginnen nadenken over de inpassing van andere energiezuinige technieken. Sara Van Dyck, beleidsmedewerker Energie bij de Bond Beter Leefmilieu, formuleerde het tegenover Fokus Online onlangs zo: “Veruit het efficiëntst is goed te isoleren en te proberen om de nodige energie zoveel mogelijk via hernieuwbare energie op te wekken. Dat betekent dus zonnepanelen, en een warmtepomp die gebruikmaakt van lucht- of bodemwarmte en die een voldoende groot buffervat heeft om de energie optimaal te benutten.”

“Daarnaast moeten we omwille van de uitdagingen van het Parijse klimaatakkoord ook al fossielvrij denken, want nieuwe huizen mogen tegen 2040 geen CO² meer uitstoten. De initiële investeringskosten mogen dan hoog zijn, je wooncomfort zal verhogen en je energiefactuur zal gevoelig dalen. Vochtige, koude vloeren zijn verleden tijd en je geniet van een betere luchtkwaliteit.”

Ga je met Livingwood in zee voor een sleutel-op-de-deur-project, dan denken we graag met je mee. Zo blijf je de bomen zien doorheen het bos van informatie dat bij een bouwproject op je afkomt. Uiteraard behoud jij als opdrachtgever steeds de eindbeslissing.

Loop je rond met bouwplannen en zou je die graag bespreken? Contacteer ons, en ontdek wat houtskeletbouw voor jou kan betekenen.