Ventilatie Systeem D

De zomer is op komst. Voor de toeristische sector breken er hopelijk gouden tijden aan. Voor houtskeletbouw is de zomer steeds een test. Eigen aan hout is dat het als licht materiaal snel opwarmt, en bovendien heb je geen massa die de koelte van de nacht opslaat waar je overdag van kan profiteren. Dit vraagt van bij het ontwerp de nodige aandacht voor ventilatie en zonwering.

Wij werken in al onze ontwerpen ruimte in voor de plaatsing van een ventilatiesysteem van het type D. Dat werkt zo: verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen die zich op het dak of in de muren bevinden. Verse buitenlucht komt zo terecht in de droge ruimtes zoals leefruimtes, slaapkamers en bureaus. Tegelijk verdwijnt ook de gebruikte binnenlucht in de natte ruimtes via dezelfde ventielen. Ventilatiesysteem D voert dus op volledig mechanisch wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Om deze reden wordt een systeem D ook wel ‘balansventilatie’ genoemd.

‘s Zomers heeft Ventilatiesysteem D het voordeel van de volledige bypass. Dit wil zeggen dat bij warm weer de woning geventileerd wordt met naar verhouding koele buitenlucht. De lucht wordt dus niet verwarmd voor hij je huis binnenkomt. Integendeel: je krijgt het effect van een zacht briesje.

Pas je aan de warmte aan

Goede ventilatie is dus essentieel, maar ook de normale gedragingen die je uitvoert in een traditioneel huis, blijven gelden. Je kan vermijden dat warmte de woning binnendringt door voor voldoende schaduw ter hoogte van de ramen te zorgen. Een degelijke zonnewering helpt om je houtskeletbouw ‘s zomers lekker koel te houden. Sluit vervolgens ramen en deuren, en wacht tot ‘s nachts om te opgestapelde warmte te evacueren.

Anticiperen op de zomerwarmte doe je van bij het ontwerp. Uiteraard staan we je hierbij graag met raad en daad bij. Wil je vrijblijvend een afspraak om je ontwerp te bespreken of een kijkwoning te bezichtigen? Neem gerust contact met ons op.