Duurzaam Wonen

Meer en meer mensen willen een inspanning leveren om duurzaam te bouwen. Houtskeletbouw is dé manier om die gedachte in de praktijk te brengen. Het houskeletbouwbedrijf Livingwood speelt hierin een voortrekkersrol.

Duurzaamheid betekent dat we vandaag proberen onze behoeften zo in te vullen dat we de mogelijkheden van de toekomstige generaties niet compromitteren. Daarbij staan drie principes centraal.

Ten eerste moet je elke vraag terugbrengen tot het essentiële, tot de werkelijke behoeften. Ten tweede dien je zo veel mogelijk duurzame materialen en bronnen te gebruiken. Ten derde is het essentieel om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie, water, ruimte, en materialen.

Het eerste punt ligt volledig in handen van de bouwheer zelf. Wat de twee andere principes betreft, kan Livingwood zeker helpen het verschil te maken.

Ontwerp

Alles begint met het ontwerp van de woning. Een goed doordacht plan kan een jarenlange winst opleveren.

Om optimaal van de zonnewarmte gebruik te maken, oriënteer je leefruimtes best zuidwest in het bouwplan, en koelere ruimtes als slaapkamers, garages en berging aan de noordoostkant.

Vochtige cellen zoals de badkamer, wc’s, keuken en de technische ruimte van de centrale verwarming plaats je best zoveel mogelijk boven of naast elkaar. Zo creëer je de kortst mogelijke weg voor de aanvoer van warm water. Hoe langer de afstand, des te meer het water bij niet-gebruik kan afkoelen. Water dat we dan laten weglopen tot we het op de gewenste temperatuur krijgen. De grootte en de positie van de ramen zijn ook uitermate belangrijk. Zij zijn het minst geïsoleerde element in de constructie, er moet dus zeer zorgvuldig mee worden omgesprongen.

Hout

Hout is in houtskeletbouw het basisproduct, een vele malen milieuvriendelijker materiaal dan bij snelbouw, het basisproduct van klassiek bouwen. Al het constructiehout dat Livingwood gebruikt is Europees en duurzaam. Dat betekent dat we enkel werken met houthandelaars die het principe hanteren dat er nieuwe aanplantingen van bossen gedaan worden in ruil voor het gekapte hout.

We kiezen bewust voor Europees en niet overzees hout, zo beperken we ook maximaal het vervuilende en milieubelastende transport.

Isolatie

De basis voor een duurzame woning is een perfecte isolatieschil. Livingwood probeert hier maximaal op in te spelen. Voor de muren kiezen we voor een dubbele isolatie van 24 cm dik. Ook de daken isoleren we standaard met een laag isolatiemateriaal van 24 cm, de vloer krijgt 10 cm isolatie. In optie bieden we driedubbel glas aan. De kostprijs hiervan valt reuze mee. Deze isolatieschil, gecombineerd met een ventilatiesysteem D biedt de beste omstandigheden voor een zeer laag energieverbruik. Ramen en deuren kunnen dichtgelaten worden en toch is er altijd verse en gezonde lucht in huis. Het ventilatiesysteem met warmterecuperatie zorgt voor een optimale verluchting van de woning met zo min mogelijk warmteverlies.

Hernieuwbare energie

Livingwood zet volop in op alternatieve energiebronnen. Hoogrendementsketels op aardgas hebben hun deugdelijkheid afdoende bewezen, maar we kijken verder dan dat. We zijn ervan overtuigd dat warmtepompen de toekomst zijn. Wij gebruiken zowel de warmtepompen lucht-water als bodem-water. Naargelang het systeem halen zij hun energie uit de lucht of uit de grond. Als het bouwbudget het toelaat, voegen we daar nog zonnepanelen aan toe. Voor een particuliere woning volstaat 4.000 tot 5.000 Watt piek.

Betaalbaar

Maar misschien wel het belangrijkste van alles:

Livingwood maakt duurzaam bouwen mogelijk binnen een betaalbaar budget. Zo wint uw portemonnée tweemaal: bij de oplevering van de woning én gedurende gans de levensduur van de woning.

Zien is geloven: Livingwood heeft zijn beide kijkwoningen uitgerust met de hierboven beschreven hernieuwbare technieken. Kom langs en overtuig uzelf van het Livingwood-concept: houtskeletbouw-warmtepomp-zonnepanelen.