Standby

Een gezin verbruikt jaarlijks gemiddeld 4.000 kWh elektriciteit, goed voor een prijskaartje van 800 euro. Vooral tijdens de winterperiode, die loopt van oktober tot maart, is ons elektriciteitsverbruik het grootst. Nochtans kunt u hier aardig op besparen, mits wat goede wil. Niet alleen goed voor het milieu, ook voor uw energiefactuur. Een win-win-win situatie!

Maak de juiste keuze

Door een minimum aan inspanning kunt u maximum besparen op uw elektriciteitsverbruik. Beginnen doet u best bij het sluipverbruik, de apparaten die dag en nacht energie nodig hebben. Decoders, opladers, tv’s... deze ‘stand-by-verbruikers’ zijn gemakkelijk volledig uit te zetten. Hetzelfde geldt voor verlichting. De energiezuinigste lamp is nog altijd de lamp die niet brandt. En voor de rest kiest u voor spaar- of LED-lampen. Let u ten slotte ook even op uw grote huishoudtoestellen. Deze dragen allemaal een energielabel. Een wasmachine met een A+++-label verbruikt zo tot 60% minder energie dan een toestel met A-label.

Draag zelf uw steentje bij

Om de rekening op uw energiefactuur naar beneden te halen, helpen alle beetjes. Zonder in te binden aan comfort! Wacht bijvoorbeeld met wassen tot u genoeg wasgoed hebt voor een volle machine en ontdooi regelmatig uw diepvriezer. Ingevroren producten ontdooit u in de koelkast, die hierdoor koud blijft. Om dezelfde reden zet u producten die u wilt invriezen, eerst even in de koelkast alvorens ze de diepvriezer in gaan.

Houtskeletbouw bespaart mee

Aircosystemen, toestellen voor elektrische bijverwarming… Het zijn echte energievreters. Met een woning in houtskeletbouw geniet u echter van hoge isolatiewaardes en behoren deze apparaten tot het verleden. En dat kan tellen. Wilt u resoluut de strijd aanbinden met warmteverlies? Kies dan voor een centraal aangestuurd ventilatiesysteem met warmterecuperatie.

Naast traditionele verwarmingssystemen behoort ook alternatieve energie tot de mogelijkheden: fotovoltaïsche zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen… Dankzij LivingWood, specialist in houtskeletbouw, besparen reeds velen op hun energiefactuur. U straks ook? Maak snel een afspraak.

Bron: De Standaard