Fsc

Hout is een eeuwenoud bouwmateriaal. Toch is het zeer actueel: met de steeds scherper wordende bouwnormen biedt het vaak een duurzame oplossing. Bovendien mag je bij LivingWood zeker zijn van de kwaliteit van ons werk, én ons materiaal. Hout is een natuurlijk, ecologisch verantwoord en mooi materiaal, dat zijn eigenschappen nog beter kan behouden dankzij de behandeling die het voor de bouwfase ondergaat.

Voor de constructie van de houtskeletwanden kiezen wij voor de Spruce Pine, een houtsoort die valt onder de zogeheten Canadian Lumber Standard (CLS). Dit hout is van prima kwaliteit voor de eisen in de houtconstructiebouw. Werk jij liever met een andere houtsoort? Uiteraard is dat bespreekbaar.

Het grote voordeel van CLS is dat het kaarsrecht en stabiel blijft, met name in de lange lengtes. Daardoor is het goed te verwerken in houtskeletbouw. Van bij de kap wordt de Spruce Pine op sterkte gesorteerd. Daarbij wordt een efficiënt bosbeheer nagestreefd. Door vacuümimpregnatie in een bad van mensvriendelijke houtbeschermingspoducten kreeg het hout bovendien een milieuvriendelijke behandeling. Vooraleer we het hout verwerken in je constructie, is het behandeld tegen zijn grootste vijanden: schimmels en insecten.

Schimmels vermijden

Schimmels (houtrot) of zwammen tasten alleen hout met een vochtgehalte van meer dan 20% aan. Meestal komt dat alleen buiten voor, in omgevingen waar de relatieve luchtvochtigheid permanent meer dan 85% bedraagt of in contact met water (bijv. door regelmatige condensatie). Alleen voldoende duurzaam hout – van nature of na behandeling – is hiertegen bestand.

Houdt insecten weg

Insecten tasten meestal alleen nat hout aan. Toch zijn er ook die in droog hout ravage aanrichten. Zijn die drooghoutboorders binnengedrongen in het hout? Dan zetten ze hun vernielingswerk vaak generaties lang verder. Gelukkig zijn de meeste houtsoorten voldoende duurzaam van nature of preventief goed behandelbaar tegen aantasting door insecten.

Wij geloven zeer sterk in het ecologisch omspringen met hout. Het is een essentieel onderdeel van onze aanpak. Kan die manier van werken jouw overtuigen? Dan rest je nog de afweging of je met ons voor een winddichte ruwbouw wil gaan of voor een sleutel-op-de-deurproject. Daarbij hou jij ten allen tijde het stuurwiel in handen.

Geïnteresseerd? Of wil je een van onze kijkwoningen bezoeken? Contacteer ons.

Bronnen: woodforum.be, habitos.be