Waarom is luchtdicht bouwen zo belangrijk?
Verschijnt een Vlaams Minister van Energie in de media, dan vallen niet zelden de termen passief huis, ecologisch bouwen en bijna-energieneutraal te noteren. Verrassend is dat niet. Vlaanderen legt bouwers immers een energieprestatieregelgeving (EPB) op die moet aanzetten tot doordacht energie besparen bij het bouwen van een woning. Al die mooie benamingen mogen echter rechtstreeks de prullenmand in als je ruwbouw niet luchtdicht is.
Net als bij elke bouwmethode is het cruciaal de verschillende elementen van de luchtdichte schil zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Zonder luchtdichte schil zullen er overal spleten en kiertjes in het gebouw zitten. Via deze spleetjes en kiertjes komt er koude lucht binnen en of ontsnapt er warme lucht. Dit zorgt voor een energieverlies. Specifiek voor houtskeletbouw zijn de aansluiting op de fundering, de vloeropleg en de aansluiting met het platte of het hellende dak de uitdagendste bouwknopen.
Optimale aansluiting bij bouwknopen
Zowel bij de bouwplaat als voor de wandopbouw zorgen we bij houtskeletbouw voor een luchtdichte constructie. Om beide optimaal op elkaar te laten aansluiten, moeten we gebruik maken van een folie. Deze luchtdichtheidsfolie moet zowel dampremmend werken als vochtbestendig zijn.
Aangezien de luchtdichtingsfolie zich aan de warme kant van de buitenste wandisolatieschil bevindt, moet ze dampremmend zijn. Hierdoor vermijd je condensatie van warme, vochtige binnenlucht. Wanneer er zich toch vocht in de wandisolatieschil bevindt, moet deze isolatieschil idealiter naar buiten toe kunnen uitdrogen. Om die reden werken we bij LivingWood bij al onze realisaties aan de koude buitenkant van de isolatieschil met dampopen materialen en aan de binnenkant van de schil nét met dampremmende materialen.
Ook niet onbelangrijk: de folie moet vochtbestendig zijn. Tijdens de opbouw zal hij immers blootgesteld worden aan vochtige constructie-elementen zoals de chape.
Voor het dak hanteren we dezelfde principes, al is er een belangrijk onderscheid te maken wanneer jij een plat dan wel een hellend dak verkiest. Om vochtproblemen te vermijden moet je bij een plat dak een luchtdichtingsfolie aanbrengen tegen het dampopen isolatiemateriaal. Aangezien een hellend dak niet bekleed wordt met een waterkering en dus vrij dampopen blijft aan de bovenzijde, kan men hier aan de warme binnenzijde van de dakisolatieschil gebruikmaken van een dampremmende folie. De voorwaarde is wel dat de onderdakplaat voldoende dampopen is.
Jij bepaalt, wij realiseren
Uiteraard hoef je niet zelf een kraan te zijn op het gebied van houtskeletbouw. Wij stellen graag vrijblijvend onze knowhow ter beschikking, of je nu met ons in zee wil voor een sleutel-op-de-deur-project of een winddichte ruwbouw. LivingWood heeft zijn eigen aanpak, maar jij houdt als opdrachtgever steeds de touwtjes in handen.
Bij de planning van een bouwproject ga je vanzelfsprekend niet over een nacht ijs. Wens je eerst een kijkwoning te bezoeken of wil je een afspraak om je droomwoning in alle rust te bespreken? Contacteer ons.