Ecologisch Bouwen

De klimaattop in Parijs was eind vorig jaar niet uit het nieuws weg te slaan. Opnieuw hebben wereldleiders nagedacht over de klimaatverandering en hoe je die kan inperken. Ons milieu redden zullen we met zijn allen moeten doen. Ecologisch bouwen maakt daar zeker een belangrijk deel van uit. Nog beter isoleren dan maar? Zo eenvoudig is het niet.

Wie bouwt, zet met een degelijke isolatie en driedubbel glas uiteraard stappen in de goede richting. Maar ecologisch bouwen betekent ook: op een verantwoorde manier, zodat je er volgende generaties mee verder helpt. Materiaalkeuze en de oriëntatie van de woning spelen meer en meer hun rol.

Duurzame bouwmaterialen

Op zoek gaan naar manieren om je impact op het milieu te beperken, hoeft niet per se naar hoogtechnologische methodes te leiden. Hout is een duurzaam bouwmateriaal dat al 10.000 jaar gebruikt wordt en biedt dezelfde voordelen als de nieuwste bouwmaterialen. Bij LivingWood begeleiden we je bovendien in de keuze van het hout en andere materialen, net zoals we het bouwdossier mee helpen opstellen en rekening houden met de EPB-verplichtingen.

Lange levensduur

Duurzaamheid is ook: een lange levensduur hebben. Ecologisch bouwen betekent dat de woning vlot de tand des tijds moeten kunnen doorstaan. Vooraanstaande architecten zoeken tegenwoordig naar manieren om gebouwen te ontwerpen waarvan de kern eeuwenlang kan meegaan, en die opeenvolgende generaties gewoonweg opnieuw kunnen ‘aankleden’ en invullen. Zo gaan er amper grondstoffen verloren. Een woning kan zich zo aanpassen aan de evoluerende samenleving.

Energiezuinig

De plaats waar we bouwen, de oriëntatie en de energiezuinigheid van de woning zijn daarbij van cruciaal belang. In een BEN-woning of passief huis is in principe geen plaats voor fossiele brandstoffen, tenzij ze op een erg spaarzame en efficiënte manier ingezet worden. Liever mikken we op hernieuwbare energiebronnen.

Een propere verwarming, maar ook een zuinig ventilatiesysteem en degelijke isolatie: het zijn allemaal zaken waar we bij LivingWood voortdurend rekening mee houden. Kom langs, en ontdek het zelf! Maak je liever vooraf een afspraak? Contacteer ons.

Bron: bouwenwonen.net