Zonwering

België is momenteel in de ban van een hittegolf. Voor zwembaduitbaters en ijscrèmeverkopers zijn het gouden tijden. Woningen in houtskelet doorstaan dan weer een stevig examen. Hout slorpt zeer snel warmte op en de afkoeling op een bloedhete zomerdag gaat niet zo snel. Dat is geen reden om houtskeletbouw meteen af te zweren: bij het ontwerp van je energiezuinige woning hou je best het belang van een goede ventilatie en een degelijke zonwering in het achterhoofd.

Wij rusten je passieve woning uit met een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie. Dat werkt zo: verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen. Die bevinden zich op het dak of in de muur. Op die manier komt de verse buitenlucht terecht in de droge ruimtes zoals leefruimtes, slaapkamers en bureaus.

Ook de gebruikte binnenlucht in de natte ruimtes verdwijnt via ventielen. Ventilatiesysteem D voert dus op volledig mechanisch wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Om deze reden wordt een systeem D ook wel ‘balansventilatie’ genoemd.

Deze ventilatiesystemen beschikken over een volledige bypass. Die zorgt ervoor dat bij warm weer de woning geventileerd wordt met naar verhouding koele buitenlucht. Hierdoor wordt de lucht niet verwarmd voor hij binnenkomt. Dit zorgt voor een natuurlijke afkoeling binnen in huis.

Degelijke zonwering

Regelmatig hoor je nog dat lichte bouwconstructies, zoals houtskeletbouw, op het gebied van zomercomfort in het nadeel zouden zijn. Dit is een fabeltje. Net als bij een traditionele woning kan een degelijke zonwering de warmte buiten een houtskeletwoning houden. Bij het ontwerp van je woning hou je best al rekening met de hoeveelheid zon die ze waarschijnlijk zal opvangen. Krijgt je toekomstige huis veel zon langs de zuidzijde? Of net niet?

Het summum van zonwering is beweeglijke buitenzonwering, die kan ingezet worden wanneer nodig, zodat ze tijdens koudere periodes toch nog de nodige zonnewinsten toelaat. Uiteraard zijn er ook minder kostelijke alternatieven, zoals screens of zonwerende folies.

Sommige zonweringen vergen een kleine aanpassing aan het ontwerp van je woning. Als je vrijblijvende afspraak maakt, vertellen we je graag alles over onze aanpak en hoe we die naar jouw wensen kunnen aanpassen.