Ben Norm

Wie met bouwplannen rondwandelt, weet het al eventjes: vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. De overheid wil je overtuigen nu al te anticiperen en zoveel mogelijk energiezuinige technieken in je nieuwbouw op te nemen. Zo win je immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur en is je woning later veel meer waard. Klinkt schitterend, maar toch ervaren mensen uit de sector dat de BEN-regelgeving vaak te complex is. Wil je door het bos de bomen blijven zien, laat je dan door je aannemer en architect informeren.

Bouwwebsite Livios bracht onlangs enkele knappe koppen uit de sector samen voor een groot ‘EPB-debat’. In het panel zaten Benjamin Clarysse (Bond Beter Leefmilieu), Dirk Verbeeck (Kamp C), Jorn Van Herck (Overlegplatform voor Energiedeskundigen), Stijn Verbeke (EnergyVille/VITO), Kati Lamens (Netwerk Architecten Vlaanderen), Olivier Schmitz (Radson), en Geert Flipts (Vlaams Energieagentschap). Volgens hen is de grens bereikt qua regelgeving. De keuze aan milieuvriendelijke technieken is erg groot. Dat valt uiteraard toe te juichen, maar tegelijk zorgt het voor een uitdaging: elk bouwproject is anders, en dus is de ideale combinatie van energiezuinige technieken in elke nieuwbouw verschillend.

Houtskeletbouw als insteek

Eén raad kunnen we je geven: laat je erg goed informeren, en kies in functie van je wooncomfort. Daarom leggen we in onze aanpak zo de nadruk op jouw rol als opdrachtgever. Jij houdt de touwtjes in handen, wij adviseren je waar nodig om zo dicht mogelijk je duurzame droomhuis te kunnen benaderen. Met houtskeletbouw als basis maak je alvast een goede keuze: met het Livingwood totaalconcept wordt je woning helemaal EPB-ready.

Een belangrijke factor in de berekening van het zo belangrijke E-peil is de isolatiegraad van je woning. En laat hout nu net het uitstekende materiaal voor zijn om luchtdicht te bouwen. Door zijn natuurlijke eigenschappen, en door de relatief makkelijke mogelijkheid om extra isolatie te plaatsen.

Kies met je hart

Duurzame materialen en EPB-regelgeving zijn belangrijk, toch is het voornaam je droomhuis te realiseren met keuzes waar jij je écht goed bij voelt. Dat deed ook Marc Voorspoels, werkzaam bij… Livingwood. Als geen ander weet hij hoe je het maximum haalt uit je houtbouw. Hij en zijn gezin maakten de weloverwogen keuze voor houtskeletbouw. Rationeel, maar ook op het gevoel.

Wil jij ook eten wat houtskeletbouw voor jouw project kan betekenen? Maak een afspraak, en we bekijken het samen!