Eigentijdse Open Bebouwing Waasmunster

Bij de start van bouwproject komt er heel wat op je af. De weg naar je droomhuis verloopt via verschillende tussenstops. Een eerste essentiële is het verkrijgen van een stedenbouwkundige vergunning. De gemeente zal bekijken of je bouwaanvraag overeenkomt met het ruimtelijke ordeningsplan. Best informeer je je vooraf zeer goed over wat mag en wat niet. Voor uitzonderlijke gevallen heb je een getekende goedkeuring nodig van je buren, de mensen met wie je graag nog lang een optimale relatie onderhoudt.

Houtskeletbouw is snel en energiezuinig. Dat zullen je buren vast niet zo erg vinden. De overlast die een bouwproject met zich meebrengt, blijft voor de omgeving tot een minimum beperkt. Voordelig voor jou is dat elke stijl van afwerking mogelijk blijft. Bij onze realisaties kan je vast inspiratie opdoen.

Terug naar je buren. Bouwwebsite Livios publiceerde onlangs een interview met bemiddelingsexpert Mike Gelders. De essentie van zijn verhaal? Een goede communicatie. “Om op goede voet te beginnen spreek je je buren aan. Laat hen weten wat je plannen zijn, wanneer de werken van start gaan en wat de impact ervan is.”

Deze aanpak is volgens Gelders een cruciale stap: “Luister naar je buren en erken ook hun bezorgdheden. Zo zet je ze niet voor eventuele onaangename verrassingen en geef je hen het gevoel – ook al is het maar onbewust – dat ze betrokken zijn bij je project. Het kan het verschil maken tussen een zorgeloos bouwproject en een eerste bezwaar tegen je bouwplannen.”

Informeer je buur zo volledig mogelijk, zonder daarbij alles bloot te geven. “Hou geen cruciale info achter die straks toch naar boven komt en zo de onderlinge verstandhouding zwaar onder druk zet. Onthoud wel dat je geen verantwoording hebt af te leggen of toestemming moet vragen. Je deelt je plannen gewoon mee, dus plaats jezelf niet in een zwakke positie.”

Rol van de architect

De essentiële informatie is overigens terug te vinden in de stedenbouwkundige vergunning. Wie gaat bouwen of grondig renoveren, werkt verplicht samen met een architect. Hij of zij stelt het dossier voor de vergunning samen op basis van een goedgekeurd voorontwerp. Mocht voor bepaalde zaken op je plan een handtekening van je buren vereist zijn, dan kan de architect hiervoor de nodige documenten voorzien.

Wij werken eveneens nauw samen met de architect, of stellen er desgewenst zelf een aan. Onze aanpak bestaat er ook in jouw van bij de start van je bouwproject grondig te informeren over de verschillende stappen om tot je droomhuis te komen. De aanvraagprocedure voor een bouwvergunning is een onderdeel van dat stappenplan. Jij houdt dus de touwtjes in handen, maar bent ook verlost van een aantal beslommeringen.

Maak je graag eens kennis met LivingWood om je project te bespreken? Contacteer ons.