Kijkwoning Sint Niklaas 3

Ben je van plan om eindelijk een huis te (laten) bouwen? Dan moet je vanaf 2022 rekening houden met deze regels.

EPB-eisen voor nieuwbouw worden strenger

De EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften jouw woning moet voldoen. Dit zijn eisen die ooit zijn ingevoerd door de Europese Unie om het energieverbruik per huishouden te drukken. De eisen worden steeds strenger. Dat betekent dus ook dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden.

E-peil en S-peil

Voor bouwaanvragen vanaf 2021 is het E-peil weer strenger geworden: van E35 naar E30. Het getal geeft een inzicht in het energieverbruik van je woning. Hoe lager het E-peil, hoe minder energie een woning nodig heeft voor verwarming, elektriciteit, productie van sanitair warm water…

Ook het S-peil wordt strenger. Vanaf 2022 mag deze maximaal S28 bedragen. Nu is dit nog S31. Het S-peil vertelt hoe milieuvriendelijk de bouwschil van je woning is. Houtskeletbouw is de methode bij uitstek om deze uitdaging te lijf te gaan.
Onze aanpak houdt al lang rekening met deze en toekomstige isolatienormen. Wij minimaliseren elk verlies aan comfort en energie door te bouwen volgens een concept van doorgedreven isolatie, gecombineerd met een luchtdichte gebouwschil. De ideale woning in houtskelet krijgt 1 doorlopende, luchtdichte laag aan de binnenzijde die nergens onderbroken wordt, zodat het hele huis beschermd is. Deze laag noemen we een dampscherm.

Indien gewenst, voorzien wij de houtskeletconstructie van een extra leidingspouw aan de binnenzijde. Dit zal de luchtdichtheid van jouw woning verhogen, wat erg voornaam is voor een lage-energie-woning. Bijkomend voordeel: er is geen perforatie van het dampscherm bij het plaatsen van stopcontacten en waterpunten.

BEN-norm verplicht sinds 2021

De EPB-eisen verschillen van gewest tot gewest. Toch is het sinds 2021 verplicht om een energieneutrale woning te bouwen: BEN (Bijna-energieneutraal) is de norm in Vlaanderen. Een BEN-woning verbruikt weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie, die dan toch nog nodig is, wordt voornamelijk uit hernieuwbare energiebronnen gehaald.

Hernieuwbare energie

Je kan op verschillende manieren voldoen aan de verplichting rond hernieuwbare energie. Dat kan met PV-panelen, warmtepomp(boiler), een zonneboiler… We bespreken met jou alle mogelijkheden.

Warmtepomp op termijn verplicht

Aardgas wordt op termijn verboden in nieuwbouwwoningen. Vanaf 2023 moet je verwarmen met een hybride verwarmingssysteem. Dat is een combinatie van een condensatieketel op gas en een elektrische warmtepomp.

In 2026 ben je verplicht om een elektrische warmtepomp te installeren in je nieuwbouwwoning. Er zijn veel verschillende warmtepompen waaruit je kan kiezen: geothermische, lucht-water- en luchtwarmtepompen.

We snappen best dat dit al snel heel ingewikkeld kan worden. Wij staan je daarom bij in het hele bouwproces. Maak een afspraak en we bespreken alle mogelijkheden!

Ga je bouwen? We helpen je graag.
Contacteer ons.