Modern Woning Bonheiden 2

Doorheen onze nieuwsberichten haalden we al tal van beweegredenen aan om voor houtbouw te kiezen. De mogelijkheid om makkelijk een passieve woning te bouwen, de minimale impact op het klimaat, de snelheid van uitvoering: allemaal troeven van onze aanpak. Maar wist je dat hout ook een positieve invloed heeft op onze gezondheid en welzijn?

Houtconstructies zijn gezonder en comfortabeler voor de bewoners. Ze hebben dat te danken aan een aantal eigenschappen van hout:

  • Door haar vocht- en warmteregulerende eigenschappen verbetert het binnenklimaat
  • De luchtkwaliteit verbetert op natuurlijke wijze door de hypoallergene eigenschappen
  • Van nature is het geluiddempend en het zorgt voor rustbeheersing

Tot zover halen we eigenschappen van houtskeletbouw aan die je gewoon voélt. Het Nederlandse platform De Architect focust op haar blog op een aantal studies die dat gevoel ook effectief staven.

Studies leveren bewijzen

Zo is er Nikos Salingaros, een wiskundige, bekend om zijn werk over architectuurtheorie en ruimtelijke ordening. Hij werkt volgens de strekking binnen de architectuur die zich meer aanpast aan menselijke behoeften en een wetenschappelijke analyse combineert met een diepe intuïtieve ervaring. De natuurlijke patronen van hout verlichten volgens Salingaros fysieke stress en hebben mogelijk zelfs een helende werking.

Nikos Salingaros theorie staat is schril contrast met de zogenaamde industriële efficiëntie, die veel meer een minimalistische of abstracte uitstraling zoekt. Een meerderheid van de mensen voelen zich echter veel ongemakkelijker of zelfs gestrest in zo’n omgeving.

Leuke theorie, zou je kunnen denken, maar er zijn ook studies genoeg: een Japans onderzoek (Sakuragawa, 2005) vergeleek de fysieke en emotionele reacties bij het bekijken van hout versus stalen panelen. Hout had zowel fysiologische als psychologische voordelen ten opzichte van staal. De houten panelen werden geassocieerd met verminderde depressie of neerslachtigheid, terwijl bij staal beiden stegen. Een Canadese studie (Rice, 2006) toonde aan dat houten interieurs zelfs de bloeddruk verlagen.

Het toenemende gebruik van hout in onze architectuur zal zeker te maken hebben met de grondstoffen en klimaat problematiek, maar de natuur heeft het voor ons allemaal al bedacht…

Jij bepaalt

Livingwood levert kwaliteit aan de hand van onze unieke werkwijze. Voor de afwerking - binnen houtskeletbouw is eigenlijk elke stijl mogelijk - ben je volledig vrij. Ga je voor een sleutel-op-de-deurwoning of stopt onze rol eens de ruwbouw winddicht is? Jij beslist.

Bron: dearchitect.nl

Kijkwoning Temse

Benieuwd wat we voor jouw droomwoning kunnen betekenen?