Ben Norm

Is BEN te complex? Overleg met je aannemer en architect

Wie met bouwplannen rondwandelt, weet het al eventjes: vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. De overheid wil je overtuigen nu al te anticiperen en zoveel mogelijk energiezuinige technieken in je nieuwbouw op te nemen. Zo win je immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur en is je woning later veel meer waard. Klinkt schitterend, maar toch ervaren mensen uit de sector dat de BEN-regelgeving vaak te complex is. Wil je door het bos de bomen blijven zien, laat je dan door je aannemer en architect informeren.

Lees meer
Tips Moderne Woning

Deze tips leiden naar een moderne woning

In de laatste 20 jaar bouwden gemiddeld 45.000 mensen een nieuwbouwwoning in ons land. Experts voorspellen dat dat aantal dit jaar zal pieken naar 50.000. Jonge bouwers anticiperen daarmee op de verstrengde energieregelgeving die vanaf 2021 de norm wordt. Kies je voor houtskeletbouw, dan neem je een voorsprong. Ben je er nog niet helemaal uit welke bouwstijl bij jou past? Kijk dan eens naar deze trends:

Gebruik energiezuinige technieken

Omdat je tegen 2021 verplicht bent te streven naar een energiepeil van E30 of lager, denk je even na over de technieken die je nieuwbouw duurzamer kunnen maken. Op het gebied van isolatie, ventilatie en verwarming kan je keuzes maken die het milieu én je portemonnee op lange termijn sparen.

Kies je voor een totaalconcept van Livingwood, dan bouwen we sowieso een EPB-ready droomwoning.

Bouwtrends voor buiten

In tegenstelling tot in sommige buurlanden, hanteren de Belgen niet één welomlijnde bouwstijl. Er is voor elk wat wils: klassiek, functioneel of hypermodern. Met houtskeletbouw blijft elke bouwstijl mogelijk, zoals je uit onze kijkwoningen kan afleiden. Al zijn er wel enkele trends waar te nemen:

De kubusvorm is aan een opmars bezig de laatste 10 jaar. Een echte blikvanger die het ruimtegevoel versterkt. Een moderne woning met kubusvorm vraagt om een plat dak. Dat sluit naadloos aan bij het strakke lijnenspel van de rest van de woning.

The bigger, the better. Dat gaat zeker op voor de ramen van een moderne woning. Kies voor grote raampartijen tot aan het plafond of zelfs de dakrand. Bij voorkeur in het zwart.

Wil je dat jouw woning er echt uitspringt? Het verschil zit ‘m vaak in de geveldetails. Lak de dakrand van je plat dak in de kleur van de ramen. Of camoufleer regenafvoeren dankzij een verdoken plaatsing of donkere afwerking. Zo vallen ze minder op. Dat geldt ook voor de voegen in de moderne woning. Steeds meer mensen kiezen voor voegloze gevelstenen.

Belangrijk binnen onze aanpak is dat jij als opdrachtgever steeds de touwtjes in handen houdt. Je kan op ons rekenen voor ondersteuning waar nodig, zoals de materiaalkeuze, het opstellen van het bouwdossier en de EPB-verplichtingen, alsook de nazorg en hulp bij het invullen van administratieve documenten.

Wil je eens vrijblijvend kennismaken en te weten komen wat Livingwood voor jouw droomproject kan betekenen? Contacteer ons.

Lees meer
Houtskeletbouw Kijkwoning Keerbergen Voorgevel

Houtskelet op zijn best: “Je moet het voélen”

Houtskelet op zijn best: “Je moet het voélen”
Gloednieuwe kijkwoning Livingwood open voor publiek
Er zijn zo van die woningen die je al bij het binnenstappen een goed gevoel bezorgen. Uitstekende feng shui of simpelweg het resultaat van een doordachte aanpak? De nieuwste kijkwoning van houtskeletbouwer Livingwood, middenin de bossen van het Vlaams-Brabantse Keerbergen, brengt alle sterke punten van de bouwtechniek samen. Bouwheer is dan ook Marc Voorspoels, werkzaam bij… jawel, Livingwood. Als geen ander weet hij hoe je het maximum haalt uit je houtbouw. Daarom openen hij en zijn gezin met plezier de voordeur voor toekomstige bouwers. Oren gespitst!
“Half jaar tussen start en verhuis”
Marc, zijn vrouw en twee kinderen hoefden niet lang af te tellen tot de verhuisdatum. Amper zes maanden tijd gingen over de bouw en afwerking van deze knappe openstaande houtskeletbouw. “In januari van dit jaar was het eindelijk zover. Het resultaat was precies zoals we hoopten”, vertelt Marc trots.
De strakke constructie, de lichtrode verlijmde baksteen en slanke, zwarte raamprofielen zetten het moderne karakter van de woning volop in de verf. Het interieur van zijn kant baadt in het licht en oogt enorm ruim. Niet alleen dankzij de vele ramen en het overwegend witte meubilair. “We kozen bewust voor hoge ruimtes en plafondhoge deuren om ruimte en diepte te creëren. De houten accenten van de trap en de parketvloer en de verschillende afwerkingsmaterialen zorgen voor extra warmte en cachet.”
“Je moet het voélen”
Toch is het niet alleen de afwerking die de warmte en gezelligheid in huis bepaalt. “Wie woont in een houtskeletwoning kan het beamen: doordat er weinig massa in de woning zit, zijn de ruimtes sneller verwarmd, maar ze koelen ook sneller af. Terwijl blijft het altijd aangenaam binnen. Zowel de temperatuur als de vochtigheidsgraad voelen heel natuurlijk aan in een houten woning en dat doorheen alle seizoenen”, verzekert Voorspoels. “Daarom nodig ik de mensen uit om deze woning niet alleen te komen bekijken, maar ook te voélen.”
Dat geldt evenzeer voor de wandafwerking, een extra troef bij houtskeletbouw: “Kom ervaren hoe glad en vlak de muren en plafonds zijn afgewerkt met behulp van gipsplaten. Je hoeft geen kromme pleisterwerken te vrezen.”
“Vooroordelen snel de wereld uit”
Interesse is er alvast meer dan genoeg. Marc en zijn gezin krijgen sinds hun verhuis gemiddeld 2 à 3 bezoekjes per week. Zo’n afspraak kan je op voorhand vastleggen. “Af en toe vergeten de mensen dat het huis bewoond is. Zo komt het wel eens voor dat er iemand in de kasten snuffelt (lacht).”
Opvallend, er bestaan nog altijd een aantal typische vooroordelen rond houtskeletbouw, erkent Marc. “Maar die zijn snel van de baan. We laten onze bezoekers gewoon zelf de test doen. De twee meest voorkomende misverstanden? Dat houtbouwwoningen akoestisch slecht scoren – denk aan echogeluiden en voetstappen op de vloer - en dat ze krakende geluiden maken wanneer het waait. Maar eens de bezoekers een half uurtje binnen rondlopen, zijn ze al overtuigd van het tegendeel. In een houtskeletbouw ligt, net zoals in een traditionele woning, een chapelaag onder de vloer. En van gekraak of andere rare geluidjes is absoluut geen sprake.”
Ook over de draagkracht van de houtstructuur krijgt Marc wel eens vragen: “Maar maak je ook daar geen zorgen over. De zwevende trap in deze woning en de inbouwkasten die in de houten wanden zijn vastgemaakt, zijn hiervan het ultieme bewijs.”
Op naar BEN
Ook energetisch wilde Marc een statement maken: “E50 was voor ons het wettelijke minimum, maar we willen veel beter doen. We mikken op minstens E20. Zo ontlopen we vijf jaar lang onroerende voorheffing.”
De woning is uitgerust met de nieuwste technieken: PV-panelen, een balansventilatiesysteem én een grond-waterwarmtepomp. In combinatie met 24 cm dikke isolatie en een uitstekende luchtdichtheid ziet het er heel goed uit. “Ook werken we met zonwerende beglazing zodat het nooit te fel opwarmt binnen. Om energie te besparen integreerden we bovendien domotica en sensoren zodat onze verlichting niet onnodig brandt.”
De flexibiliteit van houtskelet
Een goede voorbereiding is alles, maar soms komen de beste ideeën nét te laat. Als je een houtskeletbouw neerzet, hoeft dat gelukkig geen probleem te zijn, weet Marc uit ervaring. “Het mooie aan een woning in houtskelet, is dat je achteraf nog gemakkelijk dingen kan aanpassen. Mooie voorbeelden in dit huis zijn de strakke ledstrips en de schuifwanden tussen de verschillende ruimtes. Maar ook spots. Je werkt deze nog simpel achteraf in het plafond in. In een traditioneel gebouwde woning is dat een pak minder evident. Flexibiliteit troef dus!”
Kom zelf een kijkje nemen!
Wil je de woning van Marc en zijn gezin ook eens met eigen ogen zien? Of misschien liggen de kijkwoningen in Lille, Temse of Sint-Niklaas dichter bij jouw in de buurt? Bekijk dan onze kijkwoningen en maak meteen een afspraak.

Lees meer