Wood Framed House

Het duurt gemiddeld één tot anderhalf jaar om een nieuwe woning te bouwen. Maar het kan ook sneller. Véél sneller. Efficiëntiespecialist Adrien Buteneers van Hogeschool PXL onthulde zijn vijf beste tips aan bouwsite Livios.

Adrien Buteneers is hoofd van het Expertisecentrum PXL Bouw en Energie van Hogeschool PXL in Hasselt. Zijn vakgroep onderzoekt hoe plannings- en managementmethoden uit de industrie ook in de bouwwereld toegepast kunnen worden. Het idee: sluit bouwfouten uit en organiseer bouwprocessen zodanig dat wachttijden tot een minimum beperkt worden. “Het potentieel is enorm. Voor een klassieke nieuwbouw (dragende binnenmuur, isolatie en gevelsteen, red.) heb je 1.700 uren nodig. Dat komt neer op 212 werkdagen van 8 uur, of 70 werkdagen als je met z’n drieën bent. Gaan er vier vakmannen tegelijk aan de slag, dan volstaan 53 werkdagen of nauwelijks 3 maanden!“ (Bron: hln.be)

Houtskeletbouw heeft geen droogtijd

Voor wie ultrasnel wil bouwen, raadt Adrien Buteneers een prefab bouwmethode aan. Houtskeletbouw past in dat snelle plaatje. De elementen worden vooraf gemaakt met kleine maatafwijkingen, waardoor de aansluitingen nauwkeurig passend zijn. Na het plaatsen van de fundering kan de ruwbouw al in één dag wind- en waterdicht zijn.

Een van de nadelen van een bouwmethode met bakstenen is de droogtijd. Die valt weg bij een houtskeletbouw. Je boekt een behoorlijke tijdswinst omdat de afwerking veel sneller verloopt. Hout beschikt bovendien over vochtregulerende eigenschappen die het klimaat binnenshuis bevorderen.

Hak vooraf knopen door

Vele keuzes kan je voor aanvang van je bouwproject maken. Dit vergemakkelijkt de uitvoering van de plannen. Hoeveel beschikbare ruimte heb je? Welke materialen ga je gebruiken? Hoever wil je gaan op het vlak van energiezuinige technieken? Die keuzes bepalen mee het ontwerp. Werk je samen met een aannemer en een architect, dan kan die dat prima virtueel voorbereiden.

Wij houden eraan je in te lichten over onze aanpak, zonder daarbij iets op te dringen. Het gaat over jouw droomhuis, dan is het logisch dat jij de touwtjes in handen houdt. Om weloverwogen te kunnen beslissen, kan je misschien een van onze kijkwoningen bezoeken.

Heb je nog geen duidelijk zicht op de mogelijkheden die binnen jouw bouwproject passen? Ons ideeënboek kan voor inspiratie zorgen.

Wil je tenslotte helemaal overtuigd raken van houtskeletbouw, en mogelijk met ons samenwerken? Contacteer ons. Tijdens een vrijblijvend gesprek zal duidelijk worden wat je voor jou kunnen betekenen.