Wat Laat Ik Keuren Voor Ik Begin Te Bouwen

Bij het bouwen van je huis ben je verplicht meerdere keuringen te laten uitvoeren. Niet enkel wanneer je nieuwbouw klaar is, maar ook voor en tijdens de werken. Wij helpen je op weg en sommen alle verplichte keuringen voor je op in een driedelige reeks. Laten we deze maand starten met wat je in orde moet brengen voor je begint te bouwen.

Stabiliteitsstudie

Nog voor je bouwaanvraag is ingediend, schakelt je architect een stabiliteitsingenieur in. Die berekent of het voorontwerp van de architect technisch haalbaar en stabiel is. Hij bekijkt onder andere of de ondergrond genoeg draagkrachtig is, hoe diep de funderingen moeten komen, welk type enzovoort. Dit om te voorkomen dat er zich geen scheuren of verzakkingen gaan vormen in je huis.

EPB-verslaggever

De EPB-verslaggever berekent aan de hand van de bouwplannen op voorhand het energiepeil van je woning. Op die manier bewijst hij dat je voldoet aan de strenge isolatie- en energienormen en weet iedereen welke materialen en technieken ze moeten gebruiken bij het bouwen van je huis.

Ventilatieverslaggever

Sinds 2016 is het verplicht om een ventilatieverslaggever in te schakelen bij het bouwen van een nieuwe woning. Hij zal de ventilatie in je huis in kaart brengen voor je start met de bouw van je huis.

Veiligheidscoördinatie

Wanneer minstens 2 aannemers aan je woning gaan werken, dien je een veiligheidscoördinator in te schakelen. Hij houdt op de werf een oogje in het zeil om te kijken of alle werken op een veilige manier gebeuren. Daarnaast stelt hij ook je postinterventiedossier op.

Werfaansluiting

Wanneer je gaat bouwen heb je elektriciteit nodig. Er zijn 2 mogelijkheden:

  • Je kan dit tijdelijk aftappen bij je buren
  • Je voorziet een tijdelijke werfkast

Die tijdelijke werfkast vraag je aan bij Fluvius en dan kan de netbeheerder aansluiten op het net. Deze werfaansluiting laat je keuren door een erkend controleorganisme.

Wat laat je keuren tijdens de werken?

Daar vertellen we je graag meer over, volgende maand in deel 2. Tot dan!

Kijkwoning Temse1

Laat je ontzorgen

Zie je door het bos de bomen niet meer? Bouw met Livingwood en je hoeft je niets aan te trekken van deze keuringen. Wij maken graag alles voor je in orde.