Houtskeletbouw

De beschikbare ruimte om te bouwen in Vlaanderen wordt steeds kleiner. Daardoor kiezen steeds meer bouwers tussen 2 opties: een grondige renovatie of een sloop van een bestaande woning. De Vlaamse overheid moedigt het laatste aan met een nieuwe premie, maar er zijn meer voordelen. Na een sloop kan je immers voluit gaan voor duurzaam wonen. Met houtskeletbouw is je woning in een mum van tijd ‘EPB-ready’.

In 32 Belgische steden en gemeenten - waarvan 13 Vlaamse - kan de afbraak en heropbouw van een woning tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Elders moet altijd het gebruikelijke btw-tarief van 21 procent betaald worden. De Vlaamse regering ijverde er al langer voor dat het gunstregime wordt uitgebreid naar heel Vlaanderen, maar dat is een bevoegdheid van de federale regering. Daarom heeft de Vlaamse regering beslist een forfaitaire sloop- en bouwkorting te geven voor wie buiten die 13 Vlaamse centrumsteden sloopt en heropbouwt.

De bedoeling van deze maatregel? Het energieverbruik in Vlaanderen verlagen en de kwaliteit van onze woningen verbeteren.

Ideale bouwmethode

Energiezuinig wonen start bij de bouwmethode. Houtskeletbouw sluit daarbij aan. Het is een economisch gunstige en milieuvriendelijke bouwmethode. Hout is immers een hernieuwbaar bouwmateriaal en heeft een lange levensduur. Het bouwproces is nauwelijks onderhevig aan de weersomstandigheden, gezien een belangrijk deel wordt voorbereid in de werkplaats en er slechts een korte bouwfase op de werf nodig is. Reken op vier à zes maanden, vanaf de start van de werken tot de oplevering van de woning.

Details maken het verschil

Livingwood maakt onder andere het verschil met andere bouwfirma’s door alle wanden dubbel­zijdig van een 11 mm dikke OSB-plaat te voorzien, wat een belangrijk verschil maakt voor zowel stabiliteit als akoestische isolatie. Tegelijk laat dat toe om zaken stevig te bevestigen – zoals bijvoorbeeld een grootbeeld-tv - zonder gebruik te moeten maken van speciale pluggen.

Een ander onderscheidend detail is het gebruik van Gyprocplaten als buitenlaag voor de wanden, waardoor pleisterwerk overbodig is en de woning altijd schilderklaar wordt opgeleverd met perfect gladde wanden en plafonds.

Sowieso blijven we onze aanpak finetunen. Zo kan onze manier van houtskeletbouw dé methode van de toekomst blijven.

Tussen 21 februari en 3 maart vind je ons bij stand 08200 op Batibouw. Bezoek je liever rustig een van onze kijkwoningen? Contacteer ons.

Kijkwoning Temse

Maak kennis met Livingwood

Wil je graag met ons kennismaken om te ontdekken wat Livingwood voor jouw bouwproject kan betekenen?