Een gezond binnenklimaat start in de ontwerpfase van je woning
Binnenkort wensen we elkaar weer een nieuw jaar vol geluk, maar vooral een goede gezondheid toe. Te veel mensen verliezen echter nog uit het oog dat die goede gezondheid deels bepaald wordt door het binnenklimaat van je woning. En daarop kan je van bij het ontwerp van je houtskeletbouw op inspelen.
Een gezond binnenklimaat bekom je door een goed evenwicht te creëren tussen isolatie en ventilatie. Dit kan je maar doen vanaf het ogenblik dat je over een luchtdichte woning beschikt. De bouwplaat en de wandopbouw moeten met andere woorden perfect op elkaar aansluiten, om tochtgaten - en dus energieverlies en mogelijke gevolgen voor de gezondheid - te voorkomen.
De redactie van Ik Ga Bouwen sprak onlangs met bouwbioloog Danny Vancoppenolle. In het artikel spreekt hij over VOC’s. Dit zijn schadelijke dampen die kunnen vrijkomen na het aanbrengen en uitdrogen van producten die synthetische elementen bevatten, zoals lijmen, verven, vernissen, meubels en bepaalde types isolatie. Ze kunnen aanleiding geven tot
allerhande gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn of ademhalingsproblemen. Vancoppenolle pleit voor een slimme ventilatie, en laat zijn licht schijnen op de relatie tussen een gezond binnenklimaat en de materiaalkeuze bij nieuwbouwwoningen.
Ventileren
Een van de belangrijkste gezondheidsparameters in woningen is de binnenluchtkwaliteit. Zonder dat je het goed en wel beseft, kan het in een schijnbaar kraaknet huis wemelen van het fijnstof, de VOC’s, formaldehyde (een kleurloos gas dat vaak opduikt in houtpanelen,vloerbekleding, verf of isolatie en dat oog-, neus- en huidirritatie kan veroorzaken)… Voldoende ventileren is dan ook het devies.
Zeker in woningen die uitstekend geïsoleerd zijn, is goed ventileren een must, geeft Vancoppenolle aan. “Isoleren impliceert ook ventileren, maar die reflex is er nog niet altijd. Wie zijn woning inpakt met dikke pakken isolatie, moet tegelijk nadenken over methodes om
voldoende verluchting te voorzien. Een goede gebouwschil houdt overigens het midden tussen een groot energetisch vermogen en een voldoende dampopen karakter. Hoewel de woorden misschien anders doen vermoeden, sluiten luchtdichtheid en vochtregulerende, ‘ademende’ wanden elkaar geenszins uit.”
In onze uitwerking voor jouw EPB-ready bouwproject houden wij ten volle rekening met isolatie, een luchtdichte bouwschil en de mogelijkheid tot ventileren eens de woning opgetrokken is.
Hout = slimme keuze
Bouwen met hout is bio-ecologisch bouwen. Bovendien werkt LivingWood uitsluitend met PEFC-gecertificeerd hout. En ook elders in het bouwproces kan je keuzes maken waarmee je het milieu spaart. Er bestaan tegenwoordig heel wat natuurlijke en ecologische alternatieven voor bepaalde bouwmaterialen (hennepisolatie, natuurverf, kurk...), die ervoor zorgen dat de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt blijft.
Bezoek je een van onze kijkwoningen, dan vertellen we je graag hoe we een gezond binnenklimaat creëren, en welke andere voordelen houtskeletbouw voor jouw bouwproject kan opleveren.
Wil je liever eerst een afspraak om je ideeën over je droomhuis te bespreken? Contacteer ons.