Houtskeletbouw

Een nieuwbouw is lang niet altijd meer een traditionele eengezinswoning. De laatste jaren zien we steeds meer nieuwe woonvormen ontstaan. Mensen kiezen ervoor uit noodzaak, maar vaak ook uit overtuiging. Kangoeroewonen, flexwonen, woningdelen of cohousing zijn absoluut compatibel met de aanpak van een houtskeletbouw.

Kangoeroewonen

Kangoeroewonen is samenwonen met je ouders, vrienden of zelfs onbekenden. Dat kan je in een één- of meergezinswoning, waarin je voor elk gezin een aparte wooneenheid creëert.

Een speciale vorm van kangoeroewonen is zorgwonen: je voegt een ondergeschikte woonunit aan een bestaand bouwproject toe. Daarin kunnen bijvoorbeeld twee hulpbehoevende personen wonen.

Flexwonen

Flexwonen of meegroeiwonen is een toekomstgerichte woonvorm. Een flexwoning voldoet namelijk aan al je wensen in alle levensfasen. Je creëert een woning die met de jaren aan te passen is en waar je dus levenslang plezier van hebt.

Een voorbeeld: als jong koppel wil je misschien een gezin stichten. Dan is het erg handig om met een flexibele binnenwand één grote kamer in twee kinderkamers te verdelen. Zijn de kinderen het huis uit, en komt je oude dag stilaan dichterbij, dan haal je die tussenmuur weg.

Zowel bij flexwonen als kangoeroewonen is de rol van je architect en aannemer belangrijk. Zij kunnen je begeleiden naar de meest logische keuzes, geheel volgens jouw bouwbudget.

Cohousing

Bij cohousing dien je met een grotere groep mensen, vaak meerdere gezinnen, een gezamenlijke keuze te maken over bepaalde delen van het bouwproject, bijvoorbeeld de keuken. In je eigen ‘woonunit’ behoud je evenwel vaak de keuzevrijheid, onder andere met betrekking tot energiezuinige maatregelen.

Woningdelen

Een gelijkaardige nieuwe woonvorm is woningdelen. Belangrijk is dat ieder gezin over een privégedeelte beschikt, maar dat functionele ruimtes als de gang en de kelder gemeenschappelijk zijn. Ook de tuin, de garage en de wasplaats zijn voor iedereen toegankelijk.

Net als bij cohousing zijn goede afspraken - liefst op papier - essentieel.

Omdat goede afspraken zo belangrijk zijn, bepaal je bij Livingwood zélf steeds hoe ver je gaat op het vlak van energiezuinigheid, of we je nieuwbouw louter winddicht of volledig afgewerkt opleveren …


Bron: livios.be

Kijkwoning Temse

Benieuwd wat we voor jouw droomwoning kunnen betekenen?