Zonnewering

De energiedoelstellingen die ons land tegen 2050 moet halen, stellen energiezuinige renovatie en nieuwbouw voorop. Daarbij wordt ingezet op isoleren (daken, muren, vloeren, buitenschrijnwerk) en op energiezuinige verwarming (en koeling), een strategie waarmee je zeker niet aan het gevaar voor oververhitting van de woning mag voorbijgaan.

Zoals je misschien al weet, bouwen we je huis ‘EPB-ready’. Dat wil zeggen dat je woning optimaal geïsoleerd wordt, en - naargelang jouw wensen en budget - voorzien van de nieuwste energiezuinige technieken. Toch zal je van bij het ontwerp reeds de zonnetoetredingsfactor in het achterhoofd moeten houden. Dit op basis van de oriëntatie van de woning.

Hout heeft van nature isolerende eigenschappen, maar toch voorzien de meeste architecten drie belangrijke maatregelen.

Maatregel 1: beglazing afstemmen op oriëntatie

De belangrijkste en grootste invloed op de oververhitting is de oriëntatie van het transparante schrijnwerk. Ook dakvlakramen in hellende daken en koepels in platte daken mogen niet onderschat worden: door hun helling ontvangen ze zonlicht vanuit andere zonstanden (zelfs als deze op een noord-oriëntatie liggen).

Glasoppervlaktes aan zuid-gerichte gevels worden daarom eerder afgeraden.

Maatregel 2: beschaduwing door omgeving en luifels

Woon je in een bosrijke omgeving, dan is er waarschijnlijk in jouw geval geen gebrek aan beschaduwing. In vele andere cases zijn deze maatregelen - de ene is al wat mooier dan de andere - opties:

  • Luifels en oversteken
  • Zijdelingse belemmeringen
  • Insprongen
  • Ramen onder balkons of erkers

Maatregel 3: zonwering

Naast een goede ventilatie is zonwering essentieel bij houtskeletbouw. Vooral buitenzonwering in de vorm van screens kunnen de zon heel effectief tegenhouden. Volautomatische zonwering is het interessantst om het risico op oververhitting te voorkomen. Zo kom je steeds in een koele woning thuis na je werkdag.

Ga je met ons in zee, dan houd jij steeds de touwtjes van je bouwproject in handen. Wij kunnen onze ervaring inroepen om je te gidsen naargelang je budget en wensen.

Interesse om met ons samen te werken? Contacteer ons.