Sloop

In februari schreven we over de vooruitziende keuze om een woning te slopen en wederopbouwen. Deze maand kwam het nieuws dat de Vlaamse overheid de aanvraagprocedure voor de sloop- en wederopbouwpremie versoepelt. Die bleek te onduidelijk of te streng. De herziening moet bouwers sneller aanzetten tot het optrekken van een duurzame woning.

Wat moest je tot voor kort doen om aanspraak te maken op de premie van 7500 euro? Zowel een sloop- als een heropbouwvergunning (of een gecombineerde) aanvragen, de aanvraag voor de premie binnen de maand na de vergunningsaanvraag indienen én bewijs leveren in de vorm van foto’s of facturen van de afbraakwerken.

Door die strikte voorwaarden en termijnen vulden verschillende verbouwers de aanvraag verkeerd in of konden ze er zelfs geen indienen. In samenwerking met de Vlaamse ombudsman werkte Vlaams Minister Lydia Peeters daarom een oplossing uit. Volg je de normale procedure en vraag je een gecombineerde sloop- en heropbouwvergunning aan? Dan krijg je voortaan drie maanden in plaats van één om de sloop- en heropbouwpremie aan te vragen.

Let op: De premie bestaat sinds 1 maart 2019 en geldt voor sloop- én heropbouwvergunningen die zijn aangevraagd in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019. Omdat je de premie maar tot die uiterste datum kan aanvragen, wordt de online aanvraagapplicatie van het Vlaams Energieagentschap zo snel mogelijk aangepast.

Duurzaam wederopbouwen

Eens de woning gesloopt is, kun je hem ‘EPB-ready’ weer opbouwen. Houtskeletbouw is een ideale bouwmethode om dat energiezuinige plaatje te doen kloppen. Uit een studie van Hout Info Bois blijkt overigens dat het marktaandeel van houtskeletbouw de kaap van 10% ruim overschrijdt.

Die blijvende groei is makkelijk te verklaren als je naar de troeven van houtskeletbouw kijkt. Zo is de methode geknipt om zowel optimaal te gaan isoleren als ventileren. De snelheid van uitvoering maakt dat je in geen tijd over een kwaliteitsvolle, energiezuinige woning beschikt.

Ga je met ons in zee, dan houd jij de touwtjes van je eigen bouwproject in handen. Voor alle advies en een perfecte technische uitvoering kan je bij ons terecht.

Kijkwoning Temse

Benieuwd wat we voor jouw droomwoning kunnen betekenen?