Isolation Material

In maart van dit jaar schreven we al over onze voorkeur om jouw droomwoning in houtskelet te isoleren met duurzame materialen, die minder impact op het milieu hebben dan PIR of PUR. Glaswol en rotswol zijn intussen goed gekend, maar wist je dat ook vlas, kurk en zelfs schelpen uitstekend geschikt zijn om te isoleren?

Ga je met ons in zee, dan starten met de constructie van de absolute basis van elke passieve woning: een luchtdichte ruwbouw. Eens die opgetrokken is, kunnen we gaan isoleren met glas- of rotswol, cellulose … of een van deze andere ecologische materialen die zeker het overwegen waard zijn.

Vlas

Wat te denken van vlas als bouwmateriaal? Misschien wist je dat er twee soorten vlas zijn? Olievlas kan gebruikt worden voor de productie van lijnolie, dat de basis is voor onder meer meubel- en vloerolie, verf en linoleum. Vezelvlas interesseert ons meer: De vezels daaruit zijn sterk en licht. Ze worden daarom gebruikt bij thermische en akoestische isolatie.

De korte vezels van de vlasplant zijn uiterst geschikt om tot isolatiemateriaal verwerkt te worden, omdat ze vocht kunnen opnemen en afgeven zonder zelf nat te worden. Meestal binden de fabrikanten de vezels met polyestervezels of zetmeel. Ten slotte worden er 10 tot 15% brandwerende en schimmelwerende middelen toegevoegd. Vlasisolatie zorgt voor een optimaal binnenklimaat. Het is beschikbaar in de vorm van isolatiedekens, isolatieplaten of geprefabriceerde dakelementen en wordt voor verschillende toepassingen gebruikt.

Onze aanpak voorziet uitsparingen waar isolatiemateriaal tussen past. Je kan kiezen voor soepele isolatiematten of voor de inblaastechniek.

Kurk

In steeds meer bouwtoepassingen vind je kurk terug. Ook in isolatie. Je kan het natuurproduct onder verschillende gedaanten (platen, spuitkurk, geëxpandeerde en gerecycleerde granulaten…) in het productengamma terugvinden. Kurk kan je daardoor gebruiken als spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en binnenmuurisolatie.

Kurk is bij uitstek een materiaal dat hernieuwbaar is en hergebruikt kan worden. Het wordt immers gewonnen van de schors van de kurkeik. Die leeft ongeveer 200 jaar, maar kan vanaf 25 jaar al geschild worden. Iedere 9 à 10 jaar kan de schors opnieuw van de boom geoogst worden waarna deze terug groeit. Ook het productieproces van kurk berust op duurzame technieken.

Schelpen

Het meest verrassende ‘nieuwe’ bouwmateriaal in ons lijstje zijn wellicht zeeschelpen, een natuurlijk en lokaal product dat geschikt is als isolatiemateriaal bij de vloeropbouw. De holtes tussen en in de schelpen zorgen namelijk voor stilstaande lucht en garanderen het isolerende effect. De echte liefhebbers kunnen hier bovenop nog een egalisatielaag aanbrengen met gebroken schelpen.

LivingWood tracht je huis zo veel mogelijk EPB-ready te bouwen. Toch kies je zelf hoever je wil gaan op het vlak van energiezuinigheid.

Bron: vibe.be

Kijkwoning Temse

Benieuwd wat we voor jouw droomwoning kunnen betekenen?