Gesloten Eigentijdse Bebouwing Turnhout

Mens en milieu sparen bij een bouwproject: dat is al enkele jaren de insteek van menig bouwfirma. Houtskeletbouw speelde hierin een pioniersrol. Intussen weet quasi elke nieuwbouwer wel dat je tijdens de duur van je project best zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen verbruikt en liefst werkt met duurzame materialen. De bio-ecologische bouwer kijkt nog verder.

Wat is bio-ecologisch bouwen? En waarin verschilt het met duurzaam bouwen? Op zich is de grens vrij vaag, omdat beide bouwvormen de intentie hebben een beter leefmilieu te creëren. Bij duurzaam bouwen draait het vooral om de duur van de materialen, die zo lang mogelijk horen mee te gaan zodat er zo weinig mogelijk impact op het milieu wordt teweeggebracht.

Bij bio-ecologisch bouwen ga je bewust omspringen met de ruimte, het water, de materialen en de energie die je nodig hebt om je woning winddicht te maken, of om hem helemaal EPB-ready te krijgen.

Materialen

Hout is een nagroeibaar materiaal: ideaal voor de bio-ecologische bouwer. Die gaat namelijk bij het kiezen van de bouwmaterialen rekening houden met het ecologische aspect van elk materiaal. Het beste overleg je met je architect, nog voor hij aan het ontwerp van de nieuwbouw of verbouwing begonnen is. Hij kan er dan rekening mee houden in zijn ontwerp. Hout is stevig, maar natuurlijk minder sterk dan beton en dat heeft invloed op het ontwerp van je gebouw.

Ruimte

Welke oppervlakte gaat je droomwoonst innemen? En waar is ze gelegen? Wie bio-ecologisch bouwt, bouwt vaak niet te groot en kiest een locatie die vlot bereikbaar is.

Isolatie

In duurzaam bouwen gaat om efficiënt isoleren, bij de bio-ecologische variant kijk je zoals gezegd naar de ‘nagroeibaarheid’ van materialen. Erg in trek zijn ecologische isolatiematerialen zoals vlas of kurk.

Energie

Bio-ecologisch bouwen is ook BEN-bouwen. Je meet je woning - al dan niet in de toekomst, mocht je budget het niet meteen toelaten - een energiezuinig jasje aan met zonnepanelen, een warmtepomp en/of een pelletkachel.

Bronnen: Habitos, Fokus Online

Kijkwoning Temse

Benieuwd wat we voor jouw droomwoning kunnen betekenen?