Open Woning Boortmeerbeek

Houtskeletbouw speelde een pioniersrol in de vandaag alomtegenwoordige nood aan energiezuinige maatregelen in nieuwbouwwoningen. Een duurzaam wooncomfort begint bij het ontwerp van je droomwoning. Meer en meer groeit ook de wil van mensen om zich levenslang op een plek te kunnen vestigen. Het zogeheten flexwonen is een nieuwe woonvorm waarmee je daar al van in de ontwerpfase op anticipeert.

Vandaag heb je misschien geen kinderen, maar over vijf jaar wel. En over dertig jaar staan die kinderen op eigen benen. Wat je nodig hebt, is een flexibele, aanpasbare woning die rekening houdt met veranderende leefomstandigheden.

Subtiele ingrepen

Flexwonen dus, en dat doe je door een paar dingen nog voor de start van je bouwproject in te plannen met je architect. Geen ingewikkelde ingrepen: het basisidee is dat het hart, de structuur van je woning, zo is ontworpen dat je een functionele, flexibele woonst hebt die je later - mocht je niet meer zo vlot te been zijn - makkelijk kan aanpassen. Of dat je later met een paar aanpassingen leefruimtes anders kan gaan indelen en een andere bestemming geeft, door bijvoorbeeld met flexibele binnenwanden te werken.

Als je het nu slim aanpakt, zal je later flink besparen. Een ‘meegroeiwoning’ hoeft er trouwens niet anders uit te zien. Je kan de nodige aanpassingen subtiel integreren.

Voorbeelden

Isolatie en technieken wegwerken doe je makkelijk in binnenwanden. Maar dat kan wel voor problemen zorgen als je de wanden later weghaalt. Een andere optie, als je hiervoor voldoende plaats hebt, is verlaagde plafonds maken. In de ruimte tussen je plafond en verlaagd plafond kan je je ventilatiekokers, elektriciteitskabels en allerlei leidingen en kabels van de ene ruimte naar de andere laten lopen.

Let wel: bij een eventuele storing moet je er makkelijk aan kunnen. Je kiest daarom best voor een afwerking die je eenvoudig kan demonteren.

Er is in elke woning wel concreet valgevaar, en daarin spannen trappen de kroon. Kies dus voor een comfortabel exemplaar. Met de helling, breedte en hoogte van je trap moet je rekening houden. Zeker voor de jongste en oudste generaties zijn te steile of te hoge treden een vervelend obstakel. Misschien kan je met ‘slimme’ verlichting werken die de af te leggen weg zeer duidelijk aangeeft?

Een andere klassieker is de douche. Plaats vandaag al een inloopdouche en vermijdt valgevaar.

Kijkwoning Temse

Benieuwd wat we voor jouw droomwoning kunnen betekenen?