Weather Proofing X

Begin december zullen meer dan vijftig wereldleiders in Parijs trachten tot een ambitieuzer klimaatplan te komen dat de uitstoot van broeikasgassen terugdringt. Deze opvolger van de Kyoto-norm uit 1997 zal ook van invloed zijn op toekomstige bouwnormen. Bio-ecologisch bouwen was dan ook nooit actueler. Maar hoe begin je daaraan?

Wie van plan is zijn droomhuis te realiseren, krijgt steevast een karrenvracht aan informatie over zich heen. Bij Livingwood staan we je graag helder en vrijblijvend te woord, zodat je niet verdrinkt in termen als energiezuinig wonen, sleutel-op-de-deur, passief huis, houtskeletbouw, isolatie, subsidie enzovoort …Met deze vijf tips willen we je reeds aardig op weg helpen.

Leg de juiste prioriteiten

Doe meteen goed wat de eerstvolgende twintig jaar niet kan veranderen. De afwerking van jouw ideale woning is uiteraard belangrijk. Het mag er goed uitzien. Toch raden wij aan eerst te investeren in een perfecte constructie en ruwbouw. De isolatiefase zou steeds voorrang op de verf-en tegelfase moeten krijgen. Eerst alles afwerken en later isoleren kost veel meer tijd en geld dan eerst degelijk isoleren en later afwerken.

Goede oriëntatie

Leefruimtes richt je best op het zuid-zuidwesten. De massieve materialen in deze ruimtes kunnen in de tussenseizoenen warmte stockeren. Op het noorden plan je minder te verwarmen ruimtes als de garage, berging of slaapkamers. Zo vormen deze noordelijke zones een 'buffer' tussen de koude buitenlucht en de te verwarmen ruimtes in huis.

Zorg voor een dikke isolatielaag

Eén van de belangrijkste peilers van een passief huis is de isolatie. Goed isoleren is de goedkoopste manier om energie en ook geld te besparen. Livingwood heeft met de jaren zijn eigen methode hiervoor ontwikkeld.

Ventileer

Goed en luchtdicht isoleren gaat samen met goed ventileren. Vaak gaat daar niet genoeg aandacht naar uit. Ventileren kan op een natuurlijke manier, op een mechanische manier of door een combinatie van beide.

Gebruik natuurlijke materialen

Uiteraard kies je bij houtbouw automatisch voor een duurzame, natuurlijke grondstof. Die keuze zou je verder in het bouwproces zelfs kunnen doortrekken naar isolatiematerialen uit vlas, houtvezels, kurk … Hoe dan ook zal je constructie op deze manier uit hernieuwbaar materiaal bestaan.

Doorheen het hele bouwproces zijn we graag jouw aanspreekpunt bij het maken van al deze ingrijpende keuzes. Meer weten? Contacteer ons.

Bron: livios.be